De Gert & Hermien Story - docu - 2020 - NL - Gert en Hermien Timmerman
Volledig scherm
PREMIUM
De Gert & Hermien Story - docu - 2020 - NL - Gert en Hermien Timmerman © NPO

Ik heb wat Gert & Hermien deden en zongen nooit zo bijgehouden

Column Thomas VerbogtGisteravond was ik niet thuis, zag dus ook niet De Gert & Hermien Story, wat niet nodig was, want de dagen ervoor las en hoorde ik er zo veel over, dat ik die documentaire al min of meer gezien had. Ik vind dat een merkwaardige gewoonte in omroepland. Dat ze ons prikkelen iets te gaan zien is begrijpelijk, maar om alles uit de doeken te doen, vind ik een hysterische gang van zaken.

 1. Ik vind Het mooiste meisje van de klas te confronterend
  PREMIUM
  Column Thomas Verbogt

  Ik vind Het mooiste meisje van de klas te confronte­rend

  Gisteravond keek ik niet naar het programma Het mooiste meisje van de klas. Ik weet dat het fascinerend kan zijn, maar van al die uitzendingen zag ik tot nu toe soms alleen een fragment. Vind het te confronterend. In de klassen waarin zat, op de lagere en middelbare school, waren geen meisjes. Jongensscholen immers, katholieke. In 1970 kwamen er ook meisjes op, maar toen zat ik voor de tweede keer in de vijfde van het gymnasium en zou ik nog een paar keer moeten blijven zitten om de meisjes mee te maken, maar dat was lastig en aan de horizon straalde het vrije volle leven.
 2. Ben je zelf niet een beetje beperkt als je de avondklok als vrijheidsbeperking beleeft?
  PREMIUM
  Column Thomas Verbogt

  Ben je zelf niet een beetje beperkt als je de avondklok als vrijheids­be­per­king beleeft?

  Was die avondklok zo verschrikkelijk? Hier en daar hoor ik zeggen dat het de ergste vrijheidsbeperking in de coronatijd was. Weet niet of ik makkelijk praten heb, maar denk: valt toch wel mee, is ‘vrijheidsbeperking’ niet een te groot woord? Ik gooi er zelfs een schepje bovenop: ben je zelf niet een beetje beperkt als je de avondklok als vrijheidsbeperking beleeft?
 1. Blijf je coach als je niemand te coachen hebt? Ben je coach als niemand baat bij je heeft?
  PREMIUM
  column

  Blijf je coach als je niemand te coachen hebt? Ben je coach als niemand baat bij je heeft?

  In deze krant las ik eergisteren dat er in Nederland 60.000 coaches zijn, ruím. Omdat iedereen zich coach mag noemen, zijn dat er te veel. Is dat zo? Geen idee. De eigenaar van ons grootste coachingsbedrijf maakt zich zorgen: je moet er een goede opleiding voor volgen, want er komen nogal wat vaardigheden en technieken bij kijken. Geloof ik meteen omdat bij alles vaardigheden en technieken van belang zijn.
 2. Waarom zou het plein tijdens Dodenherdenking verboden gebied zijn?
  PREMIUM
  Column Thomas Verbogt

  Waarom zou het plein tijdens Dodenher­den­king verboden gebied zijn?

  Hier in de buurt zeiden we tegen elkaar: ,,Ben je er dinsdag?” Antwoord geven was niet eens nodig. Soms vroeg iemand: ,,Het gaat toch door?” Vreemde vraag is dat, want hoe zou je Dodenherdenking niet kunnen laten doorgaan? Maar bedoeld werd de praktische gang van zaken, om het zo maar eens te noemen. Dat we bij elkaar komen op het plein voor de kerk, dat daar een harmonie of fanfare komt spelen, altijd een beetje vals, maar ontzettend goed bedoeld, dat we met ons allen stil zijn en daarna weer stil naar onze huizen gaan om daar ook nog een tijdje min of meer stil te blijven.

Columns