Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

In al die bibliotheken gebeurt alles, hoe klein en onvolledig ook

Column Thomas VerbogtNeem een gewone donderdag – nee, fout begin, niets is gewoon: neem een doordeweekse, zo’n enórm doordeweekse donderdag in een kleine plaats ver weg in het noorden of zuiden van het land, of hier in de buurt. Zo nu en dan moet ik er zijn, in de bibliotheek, vanwege de boeken die ik schrijf of deze columns, om er iets over te vertellen of fragmenten eruit voor te lezen. Doe ik graag.

Als ik zo’n plaats binnenkom, vraag ik me soms af: wat gebeurt hier? Het is er stil, weinig mensen op straat, om het uur rijdt er een streekbus doorheen. Het lijkt een echte Hollandse zondag. Nergens tintelt vrolijkheid. 

Quote

Min of meer de hele wereld is er, het gonst er van schoonheid en denkbeel­den en opvattin­gen

De winkelstraat ziet eruit zoals bijna alle winkelstraten in kleine plaatsen, met hier en daar een betonnen bloembak, en dezelfde winkels als overal natuurlijk. En ergens tussen of achter die winkels is de bibliotheek, vaak in een gebouw dat een onvrijwillige indruk maakt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns