Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in Enkhuizen, foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in Enkhuizen, foto ter illustratie. © ANP

Is het niet de bedoeling dat de koning vandaag een hoed op heeft?

Column Thomas VerbogtEen rond hoofd is het beste hoofd voor een hoed. Hoedenhoofd heet zo’n hoofd dan ook, helder. Maar ja, wat is rond? Op de radio hoorde ik vorige week een enthousiaste expert uit Den Haag die van hoeden zijn vak had gemaakt. Ik luisterde aandachtig, maar ben toch veel van het gesprek kwijt. 

Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is columnist bij De Gelderlander. In zijn dagelijkse mijmeringen verwondert hij zich over het alledaagse. In 2017 vierde Thomas zijn 25-jarig jubileum bij deze krant.
Klik voor eerdere columns

Komt natuurlijk doordat ik zelf geen hoedenhoofd heb. Ooit droeg ik een hoed en als ik foto’s uit die tijd tegenkom, kijk ik er met grote tegenzin naar. Ik zie vooral een man die graag een hoed wil dragen, terwijl de hoed en hij geen eenheid vormen, om het zo maar eens te zeggen. 

Je kunt ook het woord ‘belachelijk’ gebruiken. Waarom droeg ik die dan? Om interessant te doen, laat ik er geen doekjes om winden. En interessant doen begint vaak met er interessant uitzien.

Er zijn inmiddels heel wat jaren verstreken sinds die instelling. Mijn haar wordt dunner, ik vind het sneller koud dan toen, ik trek al eerder in de herfst een dikke jas aan, een hoed zou best nuttig zijn. Nuttig is wat anders dan interessant. Toch begin ik er niet aan, want ik wil niet samenvallen met de persoon die ik toen vrij snel belachelijk vond. In de hoedenwinkel zeiden ze niet dat ik echt geen hoedenhoofd had.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns