Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen roetveegpieten te zien, geen volledig zwart geschminkte pieten.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen roetveegpieten te zien, geen volledig zwart geschminkte pieten. © ANP

Jongens, laten we het wel gezellig houden

Column Thomas VerbogtHet is lekker iets te beloven terwijl je zeker weet dat het je geen enkele moeite kost je aan die belofte te houden. Ik heb dat sterk nu ik in alle kranten berichten lees over de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn. En natuurlijk over de pieten. Daarover ga ik het dus nooit meer hebben, over die pieten. Geen woord. 

Columnisten moeten dat, geloof ik. Maar ik niet, want ik moet niks. Sinterklaas zelf schiet er dan ook bij in en misschien ga ik dat jammer vinden. Weet ik nog niet. Laat het eerst maar eens volop herfst worden.

Wel denk ik even na over het woord ‘gezellig’. Gisteren promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam Heleen Schols met een proefschrift over de democratische veerkracht van Nederland. Het zwartepietendebat neemt ze als uitgangspunt. Dat proefschrift heet: Keeping things gezellig. Het gezellig houden dus.

Quote

Wel denk ik even na over het woord ‘gezellig’

Thomas Verbogt

Columns