Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images

Lang geleden dat iemand tegen me zei ,,Doe voorzichtig”

ColumnNadat ze me een ‘hele fijne dag’ heeft gewenst, zeg ze nog iets, en dat had ik niet verwacht. Is zo’n ongewenst telefoontje. Over een goed doel of een product of de energie. Soms zijn het goede doelen waarvoor ik al geef, maar dan moet het graag wat meer zijn.

Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is columnist bij De Gelderlander. In zijn dagelijkse mijmeringen verwondert hij zich over het alledaagse. In 2017 vierde Thomas zijn 25-jarig jubileum bij deze krant.
Klik voor eerdere columns

Ik begrijp het allemaal wel, maar mijn humeur verdonkert meteen bij het begin van zo’n telefoontje: ,,Spreek ik met de heer T.M.M. Verbogt?” Ik ga automatisch zacht praten, omdat ik mijn best moet doen niet te schreeuwen: ,,Ja, waarom belt u mij?”

Al een paar keer meldde ik me aan mij bel-me-niet, maar dat helpt niet. Die telefoontjes komen overal doorheen. Af en toe is het een stem die ik even kan aanhoren. Dan hoor je aan de stem dat die snapt dat ik overvallen word. Maar meestal sluit ik het gesprek na een paar zinnen af. En heel soms verbreek ik zonder iets te zeggen de verbinding.

Zaterdagochtend (ook zoiets, zaterdagochtend) is het een vrouw met laconieke zeggingskracht. Het is goed te horen dat geen zee haar te hoog gaat. Ze belt vanwege iets sympathieks: klassieke muziek. Maar ik heb er geen zin in, wat volgens mij mag. Laf vraag ik of het een andere keer kan. Kan.

Dan zegt ze dat ik na afloop van dit gesprek bij het bel-me-niet-register kan melden dat ik deze gesprekken niet wil. En dan: ,,Ik wens u nog een hele fijne dag…” En daar komt het: ,,En doe voorzichtig.”

Lang geleden dat iemand dat tegen me zei. Mijn moeder vroeger als ik op schoolreisje ging: ,,Doe wel voorzichtig, jongen.” Of als ik ging zwemmen: ,,Denk erom, niet verdrinken.”

Nu dus iemand anders, iemand die ik niet ken. Vond het een openbaring zaterdag. Misschien moet ik weer zo gaan leven dat het tegen me gezegd wordt: ,,Doe voorzichtig.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Aan haar rechterschouder hangt een tas. De pumps kunnen daar makkelijk in
    PREMIUM
    column thomas verbogt

    Aan haar rechter­schou­der hangt een tas. De pumps kunnen daar makkelijk in

    Graag begin ik met: Het is stil op straat. Het is stil op straat, het begin van een herfstdag van topkwaliteit. Die dag moet nog op gang komen, maar er is al wat goud in de lucht te zien. Het ruikt naar november, niet vreemd natuurlijk, want het is november. Ieder jaar fascineert me die geur die ik nauwelijks kan omschrijven. Heeft met kaler wordende bomen te maken en de winter in de verte.

Columns