Volledig scherm
PREMIUM
© -

Momenten

ColumnAan het begin van de dag gebeurt er al iets waarvan je denkt: zullen we dit begin alsjeblieft maar even overdoen! Gedoe met het koffiezetapparaat, koffie die over de vloer druipt, kopje kapot, niet belangrijk, alleen maar lastig. Stapeltje borden dat uit je handen valt tijdens ontruimen afwasmachine (niets voor de vroege ochtend!). Of, ja, de vaas bloemen die je omstoot op tafel waarop je de ochtendkrant hebt opengevouwen. 

Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is columnist bij De Gelderlander. In zijn dagelijkse mijmeringen verwondert hij zich over het alledaagse. In 2017 vierde Thomas zijn 25-jarig jubileum bij deze krant.
Klik voor eerdere columns

Er zijn ergere dingen, maar toch maak je je zorgen over de rest van de dag. Als die zo begint, hoe moet het dadelijk dan? Je hebt er nauwelijks vertrouwen in. Is dat bijgeloof? Is dat wat ‘magisch denken’ genoemd wordt? Het kan best zijn dat er iets in je is geknakt waardoor je minder sterk opgewassen bent tegen de orde van de dag. Je neemt een verkeerde beslissing, slaat een foute weg in.

Ik heb het tegenovergestelde: als ik een huis passeer met een open raam waaruit prachtige muziek klinkt, hoop ik op nog zo’n huis. Als ik dan weer prachtige muziek hoor, gaat alles de komende uren hartstikke goed. Moet wel zoiets zijn, als die muziek. Niet al te gewoontjes, dus niet dat je dat optimisme al voelt als je drie blauwe auto’s in de straat ziet. 

Nee, een vrouw die in zichzelf loopt te lachen. En dan drie van die vrouwen. Drie mensen met een bos bloemen, overduidelijk op weg naar een bestemming waar die bloemen blij ontvangen worden (dat zie je!). Drie momenten die opgetild worden door vroeg herfstlicht. Die begint overmorgen, en het moet een herfst uit duizenden worden. En dat wordt die, na de drie momenten die ik nu bedoel.

Maar goed, je laadt jezelf op, het is ook een instelling, een mentaliteit, vertrouwen dat soepel zelfvertrouwen losmaakt. Kom maar op!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte
    PREMIUM
    column

    Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte

    Werd ik gisterochtend wakker in een ander Nederland? Terwijl ik antwoord zocht op die vraag, verdwaalde ik in een herinnering. En was weer terug in mijn schooljaren, mijn gymnasiumtijd op het Canisiuscollege in Nijmegen, tweede helft jaren zestig. Behalve dat je je door je leerplicht heen ploeterde, kon je ook lid worden van diverse clubs en clubjes. Je mocht natuurlijk zelf weten of je dat deed, maar het was toch min of meer verplicht. Als je er vanaf zag, konden je rapportcijfers er gehavend uitzien.

Columns