Niemand wist toen nog dat snoepen ongezond was
COLUMNNiet over gisteravond schrijven, nam ik me voor. Liever iets kleins, iets zoets. En ik kwam terecht bij het nieuwe boek met Nijntje in de hoofdrol. Dat boek heet Trakteren met Nijntje. Officieel behoor ik niet tot de doelgroep, maar graag neem ik van zoveel mogelijk kennis.
Delen per e-mail
Bovendien zijn er in mijn omgeving jonge moeders die krachtig denkwerk moeten verrichten voordat ze hun jarig kind met verjaardagstraktaties naar school sturen.
Snoep mag niet, het moet verantwoord zijn en caloriearm. Vruchten met een gezichtje bijvoorbeeld, want een beetje leuk is ook wenselijk. Rozijnen ook populair, begrijp ik, in een doosje dat grappig is versierd.
Het mag natuurlijk geen competitie worden, want dan is het einde zoek. Trakteren met Nijntje moet hoe dan ook bij deze gang van zaken zacht behulpzaam zijn.
Open deur als ik zeg dat het in mijn lagere schooltijd simpeler was. Toffees waarover je lekker lang kon doen. Dropveters – was heel wat! O ja, toverballen. Niemand wist toen nog dat snoepen ongezond was. Iedereen was vooral bezig met de nieuwe tijd.
Ik herinner me een jongen met steenrijke ouders. Op onze school waren zulke jongens zeldzaam. Door onze ouders werd er altijd bij gezegd dat de zijne ‘fout in de oorlog’ waren, niet heel erg fout, maar toch fout genoeg.
Die jongen kwam op zijn verjaardag met een doos Marsen op school, voor iedereen een héle Mars. Dat hadden we nog nooit meegemaakt. We waren er zelfs wat in de war van en de onderwijzer chagrijnig.
Die jongen kreeg die middag tijdens aardrijkskunde een vraag die ik niet meer weet, maar wel dat het antwoord ‘Coevorden’ was. Dat wist die jongen niet en toen moest hij voor straf de klas uit. Dat herstelde de verhoudingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Thomas Verbogt Giel Beelen schrijft een essay voor de Maand van de Spiritualiteit. Grappig
Grappig. Mensen zeggen dat vaak als ze zo snel geen andere woorden paraat hebben voor iets wat hun opvalt: grappig. Giel Beelen schrijft een essay voor de Maand van de Spiritualiteit, volgend jaar februari. Grappig. -
PREMIUM
Column Thomas Verbogt Zou ik een record willen verbreken?
In dagen vol grote problemen is aandacht voor kleine zaken belangrijk. Met grote aandacht lees ik bijvoorbeeld over een Fransman die zaterdagmiddag ruim 2,5 uur in een bad vol ijs bleef zitten. In Wattrelos was dat, in Noord-Frankrijk. -
PREMIUM
Column Thomas Verbogt Er valt veel te zeggen voor een avondklok die nu in Frankrijk geldt, tot diep in januari
Gisterochtend was er op de radio een gesprek met een hoge manager van de politie. De presentator noemde zijn functie, maar die klonk zo ingewikkeld dat ik die nauwelijks kan reproduceren. Als ik het kort door de bocht samenvat ging hij over lawaai en overlast. -
PREMIUM
column thomas verbogt Ik heb uitgezien naar de wintertijd: opstaan terwijl het buiten donker is, vind ik vervelend
Erg te moeten zeggen maar toch vroeg ik me even af: zet ik de klok vannacht nu voor- of achteruit? Die vraag duurde niet zo lang als een paar jaar geleden, want inmiddels heb ik het ezelsbruggetje onthouden: voorjaar vooruit. Zelfs het onthouden van dat ezelsbruggetje kostte enige moeite. -
PREMIUM
column Introvert en contactgestoord het karweitje klaren
Meestal gebeurt er wel wat als je niet alléén bij de papier- en flessenbak staat. Vaak een doodlopend gesprekje dat ongeveer zo begint: ‘Ja, ruimt lekker op’ of zoiets. Van een afstandje bepaal je wat je gaat doen: introvert en contactgestoord het karweitje klaren of enige warme openheid manifesteren.
-
PREMIUM
column thomas verbogt Misschien hoort het bij deze dagen dat we kerstcommercials gaan recenseren
We zeggen vaker tegen elkaar dat het allemaal ‘wel saai’ is. Omdat er niets, bijna niets mag. Tijdens de eerste lockdown leek het alsof we daar minder last van hadden, maar toen was het nog nieuw. We hadden onze handen vol aan het bedenken van oplossingen. -
PREMIUM
COLUMN THOMAS VERBOGT Winnen? Dan eerst een uurtje door het bos rennen
,,En een serietje natuurlijk.” Hoor ik vaak als het gaat over hoe je je tijd doorbrengt nu de mogelijkheden beperkt zijn. Over het thuiswerken heb ik het even niet, nee, over de uren die ‘vrije tijd’ worden genoemd. Zijn er meer dan anders. -
PREMIUM
column thomas verbogt Een fluitloze conducteur is wel erg armzalig
Beetje onduidelijk is het wel: mag de conducteur zijn fluitje nu houden of niet? De NS zegt dat het maar op één traject weggaat, Amsterdam-Schiphol, de Airportsprinter waar vaak iets mee is, waardoor je verzenuwd op de luchthaven arriveert.
0 reacties