Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Thomas Verbogt. © Do Visser

'Onzin met een nare, schrale uitstraling'

Column Thomas VerbogtVeel is onzin, heel veel, en dat heeft alles met onszelf te maken. Wij zorgen voor onzin en houden ervan. Soms houden we ervan zonder dat we het in de gaten hebben. Ook houden we er vaak van zonder dat we kunnen zeggen waarom. De meeste onzin is onderhoudend en dat is maar goed ook. Natuurlijk moet je wel leren er de humor van in te zien.

Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is columnist bij De Gelderlander. In zijn dagelijkse mijmeringen verwondert hij zich over het alledaagse. In 2017 vierde Thomas zijn 25-jarig jubileum bij deze krant.
Klik voor eerdere columns

Je hebt ook onzin met een nare, schrale uitstraling. Donderdagavond bijvoorbeeld in het Journaal van 8 uur, misschien ook al in eerdere uitzendingen, maar ik zag die van 8 uur. Jos B. aangekomen in Nederland, op Schiphol. Natuurlijk, zoiets willen we weten en dat weten we dan. Er komt vast nog veel ellende boven water, maar daarvoor moest hij eerst in Nederland zijn. En dat is hij.

Dan begint de onzin. Overschakelen naar Schiphol. Daar staat een verslaggever, ik meen in de buitenlucht, op de achtergrond een vliegtuig, niet al te groot, maar onmiskenbaar een vliegtuig. De verslaggever vertelt dat Jos B. daarin is geland, maar dat was verder niet te zien. Wel reed er een busje die richting op. (Donkergrijs en geblindeerd, lees ik later in de krant.) Waar kijken we naar? Wat voor informatie bereikt ons?

Jos B. wordt overgebracht naar de gevangenis in Vught. Ik houd mijn hart vast. Toch geen beelden van de gevangenis van Vught? ,,Ja, we staan hier voor de penitentiaire inrichting van Vught, een terrein van zo’n 30 hectare. Daar de lichtblauwe toegangsdeuren, verschillende kleuren lichtblauw. Boven de deuren staat Justitiële Inrichtingen Vught. Vught is een gemeente in Noord-Brabant…’’ Nog net niet dit, maar het scheelt niet veel. Wel weten we: vanavond laat Peter R. de Vries op televisie. En dat is ook zo. Wat niet anders kan, kan niet anders.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte
    PREMIUM
    column

    Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte

    Werd ik gisterochtend wakker in een ander Nederland? Terwijl ik antwoord zocht op die vraag, verdwaalde ik in een herinnering. En was weer terug in mijn schooljaren, mijn gymnasiumtijd op het Canisiuscollege in Nijmegen, tweede helft jaren zestig. Behalve dat je je door je leerplicht heen ploeterde, kon je ook lid worden van diverse clubs en clubjes. Je mocht natuurlijk zelf weten of je dat deed, maar het was toch min of meer verplicht. Als je er vanaf zag, konden je rapportcijfers er gehavend uitzien.

Columns