Razendsnel die douche weer uit

Nederland gaat met vakantie. Ineens is er dat zomermoment. Een gedeelte van Nederland is al weg, maar nu gaat ook de rest, en dan is er geen weg meer terug: Nederland gaat met vakantie. 

Volledig scherm
Thomas Verbogt. © bert beelen

Er zijn dan ook altijd berichten over 'de uittocht van de vakantiegangers'. Daar is meestal iets mee.

Het woord 'uittocht' is opvallend. Je hoort het niet zo vaak. Intocht trouwens ook niet. Ja, gisteren: de intocht van de Vierdaagse. En over een paar maanden: de intocht van Sinterklaas. Hoewel dat laatste, geloof ik, niet meer zo heet, want dat klinkt te belangrijk. Misschien moet het zijn: Sinterklaas schuift aan.

Zelf doe ik niet mee aan de uittocht en dat heeft ook iets lekkers. Het wordt stiller om me heen. Bovendien kan ik een paar honderd vakantietips aan me voorbij laten gaan, zoals de instructies voor broodjes voor onderweg ( onderscheid: broodjes thuis smeren of in de auto!) en hoe ervoor te zorgen dat je je kinderen niet kwijtraakt als je op het strand met je mobieltje bezig bent.

 1. Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte
  PREMIUM
  column

  Lang geleden dat ik zo’n protserige toespraak meemaakte

  Werd ik gisterochtend wakker in een ander Nederland? Terwijl ik antwoord zocht op die vraag, verdwaalde ik in een herinnering. En was weer terug in mijn schooljaren, mijn gymnasiumtijd op het Canisiuscollege in Nijmegen, tweede helft jaren zestig. Behalve dat je je door je leerplicht heen ploeterde, kon je ook lid worden van diverse clubs en clubjes. Je mocht natuurlijk zelf weten of je dat deed, maar het was toch min of meer verplicht. Als je er vanaf zag, konden je rapportcijfers er gehavend uitzien.
 2. Rare dingen waarover we wat te lang moeten nadenken
  PREMIUM
  column

  Rare dingen waarover we wat te lang moeten nadenken

  In mijn vriendenkring is een vriendin die altijd te laat komt. Is soms lastig, maar we zijn eraan gewend. Als ze een paar keer wél op tijd komt, zijn we bezorgd. We vragen haar of alles goed met haar gaat. Dan zegt ze wat we in onze vriendenkring allemaal zeggen als ons gevraagd of alles goed gaat: ,,Alles is veel, maar het meeste wel.” Dat is vaak het beste antwoord, maar wij vinden het dan toch net iets té onduidelijk.

Columns