Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Zoeken naar een kleine sensatie in de wachtkamer

ColumnHet openbare leven speelt in ons leven een belangrijke rol. Zelf heb ik de neiging me zoveel mogelijk in het niet-openbare leven op te houden, want daar gebeurt ook genoeg, maar dat kan niet altijd. In het openbare leven zijn wachtkamers in ziekenhuizen en het openbaar vervoer het meest openbaar. Stadsparken natuurlijk ook, voetbalstadions en winkelcentra, maar dat zijn toch andere plekken voor openbaar leven dan een wachtkamer of het streekvervoer. Heeft ook te maken met vrijwilligheid en plezier. Daarvan is in een wachtkamer geen sprake. Je zit daar omdat het moet of dringend wenselijk is.

Thomas Verbogt

Thomas Verbogt is columnist bij De Gelderlander. In zijn dagelijkse mijmeringen verwondert hij zich over het alledaagse. In 2017 vierde Thomas zijn 25-jarig jubileum bij deze krant.
Klik voor eerdere columns

Gisteren zat ik er weer. Ik schrijf ‘weer’ want het is, geloof ik, de normaalste zaak van de wereld dat je er in de tweede helft van je leven vaker bent dan in de eerste.

Nog steeds mis ik de tijdschriften, altijd oud en beduimeld, vooral die ‘de bladen’ worden genoemd waarin je kunt lezen hoe Gerard Joling in 2018 Kerstmis vierde. Ze zijn weg bezuinigd, bovendien heeft iedereen een telefoontje dat de hele tijd om aandacht vraagt.

Ik pak dat er niet bij, maar kijk een beetje rond, wat ik meestal doe als ik in het openbare leven ben. Graag neem ik daarvan wat mee naar mijn niet-openbare leven, een indruk, een kleine sensatie, iets hilarisch. Door al die telefoontjes wordt dat steeds minder.

Ik ben er een groot voorstander van me zo min mogelijk te ergeren, ook al is er veel aanleiding toe. Naast me zit een mevrouw die naar nare bloemen ruikt, aan een stuk door op haar telefoontje berichten verzenden en te lezen. Als een verpleegkundige haar naam roept, moet ze eerst even zo’n berichtje voltooien. Ik moet dan beseffen: dit is wat het is, er valt weinig anders van te maken. Laten!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. In al die bibliotheken gebeurt alles, hoe klein en onvolledig ook
    PREMIUM
    Column Thomas Verbogt

    In al die bibliothe­ken gebeurt alles, hoe klein en onvolledig ook

    Neem een gewone donderdag – nee, fout begin, niets is gewoon: neem een doordeweekse, zo’n enórm doordeweekse donderdag in een kleine plaats ver weg in het noorden of zuiden van het land, of hier in de buurt. Zo nu en dan moet ik er zijn, in de bibliotheek, vanwege de boeken die ik schrijf of deze columns, om er iets over te vertellen of fragmenten eruit voor te lezen. Doe ik graag.

Columns