Volledig scherm
Oud-burgemeester Henk Zomerdijk toont het boek van Hannes. Om hem heen vanaf links: Aad Nekeman (samensteller), Hannes' zoon Hans, Jan Beijer (samensteller) en zoon Herman. © Raphael Drent

1.700 columns van Hannes gebundeld in boek

TIEL - Van 1968 tot 2003 schreef Hans van den Hatert (Hannes) 1.700 columns in dialect voor de Tielse Courant en Dagblad Rivierenland. Nu is er het boek met 'Betuwse Praetjes'. Hoewel hij zijn laatste column schreef in 1982 en drie jaar geleden op een leeftijd van 91 jaar overleed, zijn ze Hannes nog niet vergeten.

'Buitensporig' aan het Stationsplein in Tiel was zondagmiddag afgeladen toen oud-burgemeester Henk Zomerdijk van Echteld (het dorp van Hannes) het eerste boek Betuwse Praetjes kreeg uit handen van Herman, de oudste zoon van Hannes.

Vriendschap
Zomerdijk vertelde over zijn debuut als burgemeester in Betuwse Praetjes. "Ik opende een rommelmarkt in een lange zwarte jas. 'Echteld heeft een nieuwe dominee', schreef Hannes. Tussen ons ontstond een hechte vriendschap. We werden bondgenoten in de strijd tegen het grote Tiel."

Uitgerekend in die stad vind je 'de bank van Hannes'. Een eerbetoon. Op de rugleuning staat 'wâ sedde gij', de opmerking waarmee Hannes zijn columns altijd afsloot.

Rivierenland