Kassen in Haaften. Rivierenland is één van de grootste energieslurpers van ons land.
Volledig scherm
Kassen in Haaften. Rivierenland is één van de grootste energieslurpers van ons land. © William Hoogteyling

7,5 miljoen euro voor Fruitdelta Rivierenland

TIEL - De samenwerkende gemeenten in het rivierengebied wilden negen miljoen euro van het Rijk voor hun ‘Regio Deal'. Het zijn er 7,5 miljoen euro geworden, meldde de Ministerraad vandaag. Het geld wordt gebruikt om de Fruitdelta Rivierenland toekomstbestendig te maken.

Het kabinet wil niet alleen de Randstad aandacht en geld geven, maar ook de regio. Een van de manieren waarop is het sluiten van zogenoemde regiodeals. Vorig jaar werd de eerste reeks deals gesloten en kreeg de regio FoodValley 70 miljoen euro. De regio Rivierenland had toen pech. In de tweede ronde lukte het wel, alleen wat minder dan verwacht.

Hans Beenakker, burgemeester van Tiel en voorzitter van Regio Rivierenland: ,,Dit betekent een fantastische impuls voor FruitDelta Rivierenland. Wij zijn enorm blij met deze erkenning van het nationaal belang van FruitDelta Rivierenland.” Uit alle delen van Nederland heeft het Rijk 26 voorstellen ontvangen. Er is in totaal 180 miljoen euro te verdelen.

Wat gaat er gebeuren met dat geld?

De regio Rivierenland wil met het  geld meerdere dingen gaan doen. Zo is het risico op zowel hoog water als verdroging een bedreiging voor de fruitteelt en tuinbouw. Verder heeft de sector ook een hoge energierekening, dat kan bijvoorbeeld aangepakt worden door kassen van het gas af te halen.

Een andere uitdaging is de kwetsbare sociale samenstelling van het gebied. ,,Rivierenland kent ten opzichte van andere regio’s wat meer lager opgeleiden en laaggeletterdheid, en daarnaast veel arbeidsmigranten. Dat vergt her en der een aparte aanpak om te zorgen dat het gebied leefbaar blijft”, zei de  Culemborgse burgemeester Gerdo van Grootheest eind 2019.

Rivierenland