Volledig scherm
foto ANP

Aantal Rivierenlanders in bijstand dat werk vindt, valt tegen

TIEL - Het aantal mensen met een bijstandsuitkering in het gebied van Werkzaak Rivierenland is met 5,6 procent toegenomen tot ruim 3.100 mensen.

Het lukt deze groep maar mondjesmaat om aan het werk te komen. De stijging in de regio is landelijk gezien hoog. Werkzaak regelt vanaf dit jaar alle zaken rond werk en inkomen voor zeven gemeenten in de regio en de sociale werkvoorziening ook voor Neder-Betuwe en Buren.

Asielzoekers
In de meeste gevallen (37 procent) ligt de oorzaak bij het verdwijnen van ander inkomen, bijvoorbeeld het stoppen van een ww-uitkering. Daarnaast zijn er veel vluchtelingen met een verblijfstatus bijgekomen (18 procent van de instroom). Het aantal asielzoekers met een uitkering in het gebied is tot en met augustus bijna verdrievoudigd, tot 150.

Helft
Maar ongeveer de helft van de mensen die zich bij Werkzaam melden voor een uitkering, krijgt deze uiteindelijk ook. Vaak blijken er andere inkomensbronnen mogelijk of gaat de aanvrager een opleiding volgen.

Doelstelling
Werkzaak haalt de ambitieuze doelstelling dat 15 procent van de mensen met een uitkering werk voor langere tijd werk vindt, niet. Als alle mensen die tot en met augustus werk vonden hun baan minimaal zes maanden houden, komt Werkzaak op 5,3 procent. De verwachting is dat de score aan het eind van het jaar op 8,6 procent uitkomt, ongeveer gelijk aan 2015. Om dit percentage op te krikken gaat Werkzaak meer themabijeenkomsten, matchdagen en speeddates houden.

Rivierenland