Volledig scherm
© William Hoogteyling

Aanwonenden corsoparcours moeten polsbandje dragen

TIEL - Aanwonenden van het parcours van het Fruitcorso kunnen zich dit jaar niet vrij van en naar hun woning begeven. Omdat het corso een betaald parcours invoert, hebben zij een toegangsbewijs nodig. Daar is niet iedereen blij mee.

Ieder jaar wordt het corsoparcours afgesloten voor verkeer en gelden beperkingen voor aanwonenden. Zo moeten auto's tijdig van het parcours verwijderd worden. Omdat dit jaar entreegeld voor het corsoparcours wordt ingevoerd, gaan die beperkingen verder. Aanwonenden kunnen vooral op zaterdag 15 september niet zomaar naar hun eigen huis. Ze krijgen een polsbandje dat hun vrije toegang geeft tot het afgesloten gebied. Er worden zoveel polsbandjes verstrekt als er personen op dat adres ingeschreven staan. Bezoekers moeten voor 10.00 uur aanwezig zijn. Wel kunnen voor bezoekers met korting maximaal vier dagkaarten worden gekocht. Een dagkaart kost normaal gesproken 5 euro, bewoners kunnen er twee kopen voor 7,50 euro.

Kleiner

Vanwege het heffen van entree is het parcours wel veel kleiner dan voorgaande jaren. Het loopt globaal tussen de Dr. Schaepmanstraat, de Stationsweg, de Jacob Cremerstraat en de Veemarkt. In het afgesloten gebied wonen ongeveer 350 huishoudens. De brief die de stichting 4-Stromenland deze week stuurde, is in ieder geval bij enkele aanwonenden in slechte aarde gevallen.  Zo vraagt Marlous Löffelman zich op Twitter af of zij nu kaarten moet kopen om met haar stiefkinderen die ieder weekend komen naar buiten en weer naar binnen te gaan.

,,Als het corso komt leef ik in een ingesloten getto waar ik alleen met een polsbandje uitkom", stelt Robert van Galen. ,,Bandje kapot, dan betalen!!! Deze vrijheidsberoving is echt schandalig. Ben geen crimineel met 'n bandje."

,,Het levert zeker overlast voor aanwonenden op", erkent corsowoordvoerder Fred Eggink. ,,We hopen op begrip van mensen. We hebben het parcours bewust zo klein mogelijk gemaakt, het kan er allemaal net op. Voorheen waren er meer dan duizend huishoudens aan het parcours."

Flexibel

De organisatie stelt flexibel met situaties van aanwonenden om te gaan, er zijn nog niet veel reacties gekomen. Eggink: ,,Iemand belde dat hij een polsbandje heel vervelend vindt. Het is bedoeld om de toegang makkelijk te maken, maar je kunt ook een kaartje krijgen. Voor mantelzorg wordt uiteraard ook toegang verstrekt. Dat is maatwerk dat van tevoren even geregeld moet worden."

In de jaren tachtig heeft een bewoner met succes bezwaar gemaakt tegen het betaald parcours rond zijn huis. Het corso werd vervolgens weer gratis. Volgens de gemeente Tiel kregen de aanwonenden toen echter geen ontheffing van het corso. ,,Nu krijgt iedereen een polsbandje en kunnen zij dus vrij in en uit lopen", zegt een woordvoerder. ,,Dat is een belangrijk verschil." 

De straten van het parcours zijn tussen 07.00 en 24.00 uur afgesloten voor motorvoertuigen. Voor het eerst is er een Corso by night. Dat betekent ook dat de volledige afzetting van het gebied langer duurt: van 10.00 tot 23.00 uur. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland