Gebouw Siependaal in Tiel waarin de afdeling voor acute opname is gevestigd.
Volledig scherm
Gebouw Siependaal in Tiel waarin de afdeling voor acute opname is gevestigd. © Philip Homburg

Afdeling Pro Persona Tiel dicht door ‘ondermaatse zorg’

TIEL - Pro Persona sloot in april de afdeling acute opname in Tiel, volgens de organisatie zelf wegens personeelstekort. Naar nu blijkt toonde de zorg volgens de inspectie tekortkomingen. 

In april dit jaar kwam Pro Persona in het nieuws door sluiting van de acute opname voor volwassenen in Tiel, gevestigd in gebouw Siependaal. Uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd blijkt dat de sluiting is gestoeld op tekortkomingen in de zorg. Die kwamen aan het licht nadat een patiënt zich begin 2018 van het leven beroofde. 

Pro Persona constateerde volgens het rapport zelf dat ‘tekortkomingen in de zorg hier een belangrijke rol in speelden’ en beloofde met een pakket maatregelen beterschap aan de Inspectie. Toen medewerkers van de Inspectie op 4 april dit jaar een onaangekondigd bezoek brachten aan de kliniek, bleek van die maatregelen weinig terechtgekomen.

Dossieraanleg ondermaats

Met name de dossieraanleg was ondermaats: alle zeven normen die daarvoor werden getoetst, voldeden niet aan de maatstaven. In een dossier van een patiënt die al meerdere suïcidepogingen had ondernomen en kampte met ‘chronische suïcidaliteit’, ontbrak een stuk waarin werd ingegaan op de aard van de suïcidaliteit.

Als reactie op een eerste versie van het inspectierapport, stelde de raad van bestuur van Pro Persona een opnamestop in voor de acute opnameafdeling. Dat werd later omgezet in de sluiting ervan. In Wolfheze werd gezorgd voor een tijdelijke extra opvangplek voor de patiënten; een deel van de medewerkers verhuisde mee. De afdeling is nog steeds dicht, onduidelijk is wanneer daar verandering in komt.

Fors personeelstekort

Uit het rapport bleek ook dat er sprake was van een fors personeelstekort op de afdeling, met name onder verpleegkundigen en begeleiders. Voor ongeveer 6 van de 22 fulltime banen bleken geen mensen te vinden.

Pro Persona gaf destijds een gebrek aan gekwalificeerd personeel als reden voor de sluiting. De instelling weigert vragen te beantwoorden over de sluiting van de afdeling in Tiel.

Oproep

In verband met de problemen bij Pro Persona komt de Gelderlander graag in contact met (oud)medewerkers en (voormalige) cliënten. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en we publiceren alleen met uw toestemming. Stuur een mail naar naar: redactie@gelderlander.nl.

Of stuur een bericht naar 06-13322268
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland