Volledig scherm
Een rood potlood in een stemhokje bij een stembureau. © ANP

Afdeling Tiel van De Groenen bestaat nog niet: ‘We hebben nog tot 2022’

TIEL Christiaan van Utrecht zegt dat hij onder de paraplu van De Groenen in Tiel meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Maar daarvoor moet hij nog wel een aantal stappen zetten.

Van Utrecht heeft zich aangemeld als lid, vertelt Otto ter Haar van het landelijk bestuur van De Groenen. ,,Wij hebben hem een factuur gestuurd voor de contributie, maar de betaling nog niet ontvangen. En we hebben hem erop gewezen dat hij voor het oprichten van een afdeling tenminste vier leden nodig heeft. Die zijn er op dit moment niet. Dus het is prematuur om te zeggen dat Tiel een afdeling van De Groenen heeft.”

‘Hopen dat afdeling komt’ 

Het landelijk bestuur hoopt dat die er wél komt. ,,We hebben graag een afdeling Tiel, maar met de vereiste minimaal vier leden”, zegt Ter Haar. Het is mogelijk om zonder afdeling mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar dan moet het partijbestuur daarvoor toestemming geven. Het bestuur peinst daar nu niet over. Dat Van Utrecht op zijn Facebooksite meldt dat hij van de afdeling Tiel is, klopt weliswaar niet, maar dat vinden de bestuursleden ‘geen groot probleem’. 

Quote

Ik neem liever even de tijd, zodat we goede mensen kunnen vinden

Christiaan van Utrecht, Voorzitter De Groenen Tiel

Van Utrecht bevestigt dat de Afdeling Tiel nog niet compleet is. Naast een voorzitter - Van Utrecht zelf - is een vice-voorzitter gevonden, maar wordt nog gezocht naar een penningmeester en een secretaris. ,,Daarvoor neem ik liever even de tijd, zodat we goede mensen kunnen vinden, in plaats van dat we maar gewoon twee namen invullen om de vereiste vier leden te hebben. We hebben nog tot 2022’’, zegt Van Utrecht. De factuur voor het lidmaatschap heeft de voorzitter naar eigen zeggen inmiddels keurig betaald. 

Steun van piraten

De Groenen hebben landelijk tussen de 35 en 40 leden, van wie er relatief veel in Amsterdam wonen. Daar heeft de partij ook een afdeling. ,,En we doen natuurlijk mee aan de Europese verkiezingen”, zegt Ter Haar. De partij heeft twee leden in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Ter Haar: ,,Met steun van de Piratenpartij. Die zitten bij De Groenen in het Europese parlement en daarom is dat voor ons een voor de hand liggende coalitiepartner.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland