Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Agent (22) uit Tiel die criminelen info gaf, draait voor jaren de cel in

ARNHEM - De 22-jarige Mehmet A. uit Tiel die als aspirant politieman honderden keren informatie heeft gelekt naar criminelen, is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 45 maanden. Hij mag daarna acht jaar lang geen publieke functie bekleden.

Het Openbaar Ministerie gelooft dat hij er meer dan 7 ton mee heeft verdiend. Een ontnemingsvordering loopt nog. 

De agent hield een soort spreekuur in zijn auto. Mensen stapten in en in ruil voor geld raadpleegde hij op zijn politietelefoon de politiesystemen. Hij heeft toegegeven aan zeker 50 vaak hem onbekende personen informatie te hebben verkocht.

Speciaal voor de onderwereld

Diverse politieonderzoeken liepen hierdoor spaak. Twee Tielse broers staakten hun drugsactiviteiten en namen de benen naar het buitenland op basis van informatie van A.

Ook informatie over onderzoeken naar motorclubs kwam op straat te liggen door toedoen van de agent. Hij werkte in Amsterdam, maar zocht informatie door het hele land. Het lijkt erop dat informatie soms weer werd doorverkocht.

Een van zijn klanten betaalde voor informatie over hennepkwekerijen om ze te rippen. Andere klanten hielden zich bezig met ramkraken of overvallen. Er is geen bewijs dat de agent, die nog maar kort in dienst was, speciaal bij de politie is gegaan om de onderwereld van informatie te voorzien. Dat vermoeden bestond wel. 

‘Stoerdoenerij

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Zelf vertelde hij op de zitting drie weken geleden dat het politiewerk hem zwaar was gevallen. ,,Als je elke week drie doden ziet, is het niet echt meer leuk.” 

Hij had ‘uit stoerdoenerij’ vrienden laten zien hoe hij in het politiesysteem kon komen en al gauw waren er anderen gekomen die voor informatie wilden betalen.

De rechtbank ziet geen bewijs dat hij onder bedreiging heeft gelekt, zoals de agent heeft gezegd. De zaak kwam aan het rollen door een anonieme melding in maart vorig jaar. Algauw werd duidelijk dat de agent veelvuldig buiten diensttijd had gezocht naar onderzoeken door het hele land waar hij helemaal niet bij betrokken was. Er kwamen meer meldingen die hem aanwezen als de lek en ook uit telefoontaps bleek dat hij gevoelige informatie verkocht. In november werd hij aangehouden.

De man woonde nog thuis. Reden voor hem om alles vanuit zijn auto te doen. Ook in het café handelde hij zijn zaakjes af. Hij heeft zich inmiddels ingeschreven in een andere gemeente en is zich binnen detentie aan het omscholen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland