Volledig scherm
Thomas Palland voert de ieren in het Hertenkamp in Tiel. Foto: Raphaël Drent.

Angst voor vogelgriep zit diep in Rivierenland

OPHEUSDEN - De dreigende vogelgriep houdt pluimveehouders in Rivierenland in de greep. Ook de kippen die altijd binnen zitten kunnen besmet raken. De dag dat Piet van Dam de eerste kippen dood op de grond van zijn stal in Opheusden vond, vergeet hij nooit meer.

„Eerst lagen er 4 of 5. Een uur later telden we er 50. Aan het eind van de ochtend 300. Dan komt de dierenarts met iemand van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, DvdB). Een paar uur later waren alle 70.000 kippen geruimd”, zegt de pluimveehouder.

Leghennen
De vogelgriep trof in 2003 1.349 bedrijven. Er werden ruim 30 miljoen kippen en eenden geruimd. Bij het familiebedrijf in Opheusden bleven de stallen een half jaar leeg. Hoewel de leghennen altijd binnen zitten, weet Piet van Dam dat het weer kan gebeuren. „We lopen net zoveel risico als de bedrijven die hun kippen naar buiten laten. Het virus zit in de lucht. Dat kan via de ventilatiekleppen zo naar binnen waaien."

Hygiëne
Alle dagen wordt er gelet op de hygiëne. „We ontsmetten de wielen van vrachtwagens. Je komt hier alleen op afspraak en gewone mensen houden we buiten de deur. Er staat een eierautomaat aan de kant van de weg."

Rivierenland