Aquarellist Jan Kuiper over Dit Zijn Wij: ‘Een compleet museum in één ruimte’
TIEL/NEERIJNEN - Stroomhuis Neerijnen luidt het nieuwe jaar traditiegetrouw in met de vrijwilligerstentoonstelling Dit Zijn Wij. Aquarellist Jan Kuiper uit Tiel is een van de exposanten én inrichters.
Delen per e-mail
Wat in januari 2014 begon als eenmalige omlijsting van de interne nieuwjaarsborrel, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse, openbare tentoonstelling. De komende - alweer achtste - editie van Dit Zijn Wij telt 25 exposanten, die stuk voor stuk als vrijwilliger in Stroomhuis Neerijnen werken. Zo steekt Jan Kuiper al jaren de handen uit de mouwen bij de inrichting van tentoonstellingen.
Jan Kuiper (1949) komt van origine uit Staphorst, maar woont alweer 45 jaar in Tiel. ,,Ik kwam hier in 1975 terecht, toen er een vacature op de technische school aan de Teisterbantlaan vrij kwam.”
Met een onderwijsakte Schilderen op zak was Kuiper eerst jarenlang actief als docent op de technische school, later was hij werkzaam als onderwijscoördinator op de school. Als docent leerde Kuiper menig tiener de fijne kneepjes van het vak huisschilder, terwijl hij in zijn eigen tijd ‘vrij schilderde’.
Hij zei: Kuiper, je krijgt een zware baan en ik stel voor dat je als ontspanning één avond per week bij mij komt schilderen en tekenen.
,,Toen ik halverwege de jaren zeventig in Tiel begon, leerde ik meneer Wim van den Anker kennen. Hij zei destijds: Kuiper, je krijgt een zware baan en ik stel voor dat je als ontspanning één avond per week bij mij komt schilderen en tekenen. Dat heb ik ook jaren gedaan: week na week leerde Van den Anker mij allerlei technieken. In de jaren 80 maakte ik een keuze: ik voelde dat ik me op één ding moest richten en dat werd aquarelleren met landschap als hoofdmotief.”
Meer schilder dan tekenaar
Hij vervolgt: ,,Ik ben meer schilder dan tekenaar. Als schilder heb je veel meer vrijheid: werk je vanuit de schouder in plaats vanuit de hand. En aquarelleren is een heel spannende manier van schilderen: het moet in één keer goed gaan, er valt weinig te herstellen.”
Ik noem mijzelf geen echte kunstenaar, maar een redelijk amateur.
Al aquarelleert Kuiper inmiddels al zo’n 45 jaar, heeft hij honderden werken gemaakt, menig landschap verkocht en op vele locaties geëxposeerd, de kunstenaar is nog steeds bescheiden: ,,Ik noem mijzelf geen echte kunstenaar, maar een redelijk amateur. Wel eentje met passie en sinds ik in 2010 met werken ben gestopt, heb ik ook veel meer tijd om te schilderen.”
Aan de slag bij Stroomhuis in Neerijnen
Niet alleen voor aquarelleren had Kuiper als pensionado meer tijd, ook voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. ,,Een jaartje of tien geleden las ik een oproep: het Stroomhuis in Neerijnen zocht nieuwe vrijwilligers en ik wilde wel iets betekenen. Sindsdien help ik mee met het inrichten van tentoonstellingen. Van losse exposities door het jaar heen en de grote overzichtstentoonstelling van de kunstroute WaardArt tot Dit Zijn Wij.”
Bij Dit Zijn Wij wordt ‘eigen werk uit eigen huis’ getoond en Kuiper heeft zelf ook al verschillende malen tijdens deze Stroomhuis-tentoonstelling geëxposeerd.
In de lift
Ook dit nieuwe jaar is werk van hem te bewonderen in het Stroomhuis. Overigens: dit jaar hoeven bezoekers in het gebouw in Neerijnen niet per se met de trap naar boven. De lift - een lang gekoesterde wens - is inmiddels gereed én in gebruik. ,,Een behoorlijke vooruitgang: nu kunnen ook mensen die slecht ter been zijn eindelijk eens Dit Zijn Wij bezoeken.”
Kuiper:,,Ik vind Dit Zijn Wij een goede traditie. De titel van de tentoonstelling alleen al is natuurlijk prachtig. Het symboliseert verbondenheid en dat is erg mooi, helemaal in de wereld van tegenwoordig. Het is ook positief en daar zit denk ik iedereen wel een beetje op te wachten.’’
Hij wijst ook op het aanbod van kunstwerken: ,,En dan de enorme diversiteit. Er zijn zoveel verschillende disciplines te zien, ook nog eens heel veel uiteenlopende onderwerpen. Als je naar een museum gaat heb je heel veel afdelingen en Dit Zijn Wij is eigenlijk alles in één: een compleet museum in één ruimte. Dat is de misschien wel de grootste kracht.”
Kunst kijken mét de lift
Stroomhuis Neerijnen biedt sinds 2010 exposities, die de afgelopen 10 jaar door 50.000 belangstellenden zijn bezocht. Met Dit Zijn Wij 2021 gaan het Stroomhuis haar elfde expositiejaar in en het aanbod is weer divers: van weef- en viltkunst, foto’s en keramiek tot schilderijen, aquarellen, beelden en sieraden. Uiteenlopende kunst van 25 vrijwilligers uit onder meer Est, Haaften, Opijnen, Tiel en Varik. Jan Kuiper: ,,Als alles door mag gaan, wordt de expositie 20 januari op de eerste etage van het Stroomhuis ingericht en kan publiek vanaf 21 januari tot en met 14 februari elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag komen kijken. En dit jaar hoeven bezoekers niet per se met de trap naar boven. De lift - een lang gekoesterde wens - is gereed én in gebruik. Een behoorlijke vooruitgang: nu kunnen ook mensen die slecht ter been zijn eindelijk eens Dit Zijn Wij bezoeken.”
jan-kuiper.nl/stroomhuisneerijnen.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Coronafeest’ eindigt in Tiel met vechtpartij; twee mannen belanden in sloot, één krijgt stomp in gezicht
TIEL - Een ‘coronafeestje’ in een woning in Tiel is in de nacht van zaterdag op zondag compleet uit de hand gelopen. Jongeren gingen rond 02.00 uur ’s nachts met elkaar op de vuist buiten het huis bij de wijk Passewaaij. Twee mannen vielen in de sloot, één kreeg een stomp in zijn gezicht. -
PREMIUM1
Basisscholen gaan open, maar de vele regels maken het lastig
GELDERMALSEN/LIENDEN/TIEL - Na vijf weken mogen de basisscholen volgende week weer open. Onder directeuren in Rivierenland is de opluchting groot, maar de vraag blijft hoe je regels en adviezen in de klas en op het schoolplein na kunt leven. -
Waterschap Rivierenland waarschuwt: Gladheid op de dijken
TIEL - De volle uiterwaarden vormen geen gevaar voor de dijken. Maar met het ijzige winterweer zijn de dijken gevaarlijk glad. Schaatsen wordt nog ten sterkste afgeraden. -
PREMIUM
Meer groei- dan krimpdorpen: Deil loopt het hardst terug, Maurik groeit het sterkst
DEIL/MAURIK - De drie plattelandsgemeenten Buren, Neder-Betuwe en West Betuwe hopen in de komende jaren flink te groeien. Vooral om de leefbaarheid in de kleinste dorpen te garanderen of te verbeteren. Ze tellen samen 13 krimpdorpen en 33 groeidorpen of -stadjes. Twee dorpen, Buurmalsen en het West Betuwse deel van buurtschap Zennewijnen bleven in 2020 helemaal stabiel. -
Meeste pontjes blijven - met wat kunst- en vliegwerk - in de vaart
OPHEUSDEN/RIJSWIJK - Het Opheusdenseveer en het fietspontje Pomona tussen Tiel en Wamel zijn uit de vaart genomen vanwege het hoge water in Rijn en Waal. Maar de andere pontjes blijven, soms met extra werk, de overtochten maken.
-
PREMIUM
Michelle zet zinnen op sponsortocht én e-bike voor onderzoek naar autisme
TIEL - Aan ambitie geen gebrek, maar om in april mee te kunnen doen aan Fietsen voor Autisme, behoeft de autistische Michelle Maasen uit Tiel toch echt een elektrische fiets. ,,Ik hoop dat een fietsenmaker me wil steunen met een e-bike.” -
PREMIUM22
Een weekeinde vol illegale bijeenkomsten en feesten: ‘Mensen zijn coronamoe’
ARNHEM - Of het nu het gezellige winterweer was, het carnavalsweekend of het feit dat mensen coronamoe zijn: de politie in de regio had het afgelopen weekeinde haar handen vol aan illegale feesten en bijeenkomsten. -
Vlammen slaan uit woning bij felle brand in Tiel
TIEL - De brandweer in Tiel is vanmiddag kort na 15.30 uur uitgerukt voor een uitslaande brand in een woning in Tiel. De voorkant van een woning aan de Zonnedauw in Tiel stond volgen getuigen volledig in brand.