Volledig scherm
© Thinkstock

Bedrijven leren medewerkers met schulden te helpen

TIEL - Bijna 20.000 huishoudens in Rivierenland komen structureel geld te kort. Dat kost inwoners, bedrijven én gemeenten geld. Financieel Fit Rivierenland brengt nu alle organisaties die hulp bieden bij elkaar. Een nieuwe doelgroep is bedrijven. 

Voor alle werkgevers van Rivierenland komen speciale avonden om te laten zien hoe groot het probleem is en wat zij er als onderneming aan kunnen doen.

Om maar een misverstand uit de wereld te helpen: een meerderheid van de inwoners die het financieel moeilijk hebben, heeft gewoon een baan. ,,Daarom zijn werkgevers voor ons ook zo belangrijk’’, zegt kwartiermaker Reggy Schutte van Financieel Fit Rivierenland. ,,Zij kunnen zien dat mensen hulp nodig hebben en hen de goede kant op wijzen.’’ 

Verzuimen

Dat is niet alleen goed voor de werknemer zelf, maar ook voor zijn baas. Gemiddeld kost iemand met schulden de werkgever 13.000 euro op jaarbasis. ,,Werknemers die problemen hebben functioneren slechter en verzuimen meer’’, legt Schutte uit. Als iemand vanwege zijn problemen ontslagen wordt, komt de gemeente voor extra kosten te staan. Uit onderzoek blijkt dat een op drie werkgevers die ondervraagd zijn over dit onderwerp, schulden reden vindt om iemand te ontslaan of zijn contract niet te verlengen. 

FruitDelta Rivierenland heeft er nu een bijdrage aan gegeven vanuit het Regionaal Investeringsfonds. In totaal zijn er zeventien initiatieven die op een totaalbedrag van 3 ton kunnen rekenen. Twee keer per jaar wordt geld toegekend aan projecten in Rivierenland die bij de regionale ambities passen.

Eigen manier

Quote

Ze zijn erg bereid iets te doen. Maar ze weten ook niet altijd waar ze de informatie kunnen vinden

Reggy Schutte

Werkgevers zijn heel welwillend, is de ervaring van Schutte. ,,Ze zijn erg bereid iets te doen.  Maar zij weten ook niet altijd waar ze de informatie kunnen vinden. En als ze weten hoe hun gemeente het regelt, wil dat niet zeggen dat hun werknemer daar iets mee kan, want die kan wel in een heel andere gemeente wonen en elke gemeente regelt het op zijn eigen manier.’’

De organisatie is nu bezig alles te combineren wat er op het gebied van hulpverlening aan mensen met schulden is. .,,Op die manier kunnen werkgevers gemakkelijk zien waar ze werknemers heen kunnen verwijzen.’’ Op de bedrijvenavonden leren werkgevers hoe ze medewerkers moeten benaderen en wat de beste hulp voor hun medewerker is. ,,Niet iedereen hoeft gelijk naar de gemeente. Als iemand moeite heeft zijn brieven te lezen, is een taalmaatje misschien beter.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Introductie van een import-kleikont
    PREMIUM

    Introduc­tie van een im­port-klei­kont

    Hé, een nieuwe! En nog best jong ook, hoor ik u denken. Om beide zaken kan ik moeilijk heen. Sterker: afgelopen week zette ik voor het eerst journalistiek voet aan wal aan de overkant van de Rijn. In het gebied van de ‘kleikonten’, zoals Betuwenaren gekscherend in mijn thuisdorp worden genoemd. Joni van Essen, aandachtsgebied Tiel en min of meer import-kleikont. Aangenaam kennis te maken. Ruim een jaar schreef ik stukken voor de Vallei-editie van deze krant en probeerde ik ondertussen een opleiding af te ronden. Beide met succes, zo blijkt. Het diploma is binnen en ik ben officieel verslaggever. Zij het in een regio die ik wel ken en weleens bezoek, maar nooit heb bekeken met een journalistieke bril op. Mijn omgeving wenste me succes, al was het maar met het oversteken van de altijd drukke Rijnbrug. Maar de mensen zijn er gemoedelijk, zo werd mij beloofd. Iets om naar uit te kijken. De eerste signalen zijn in elk geval goed. Beste Rivierenlanders, u zult begrijpen dat mijn affiniteit met de regio in schril contrast staat met dat van mijn ervaren collega’s. Nóg wel. Mijn verzoek aan u is te helpen dat te veranderen. Wat beroert u en uw familie, wat maakt dat er in de buurtappgroep honderden berichten de revue passeren, waarom is de bakker over de rooie? Anders gezegd: wat houdt Rivierenland bezig? Ik hoor het graag. App, mail, bel, tweet, schrijf of reageer hieronder. Óf trek me aan m’n mouw als u me ergens ziet. Mits ik niet vast sta op de Rijnbrug, natuurlijk.

Rivierenland