Volledig scherm
© Gemeente Tiel

Bedrijventerrein in Tiel blijkt Romeinse schatkamer

TIEL - De uitbreiding van het bedrijventerrein Medel in Tiel blijkt een van de rijkste Romeinse vindplaatsen in de Betuwe te zijn. Bij het grote archeologische onderzoek daar zijn onder meer een beeld van de god Jupiter en maar liefst 2.500 bronzen voorwerpen opgegraven.

In het gebied zijn vijf archeologische bedrijven actief, het is de grootste opgraving in de regio sinds de Betuweroute is aangelegd. 

Vondsten

Volledig scherm
© Gemeente Tiel

Donderdagochtend zijn de eerste resultaten gepresenteerd. De archeologen van ADC ArcheoProjecten en BAAC noemen de vondst van het beeld van Romeinse oppergod Jupiter, evenals een grafsteen met inscriptie 'DEA' (aan de godin) ronduit spectaculair.

Onder de vele bronzen voorwerpen is een zeldzame zalfpot (balsamarium) gedecoreerd met liefdesgoden (Eroten) in reliëf. Dergelijke objecten worden bij hoge uitzondering in Nederland aangetroffen en zijn dan vaak afkomstig van villa’s of tempels. De betekenis van de vondsten op deze locatie is vooralsnog een mysterie.

Heiligdom

Ook de andere bronzen voorwerpen, zoals mantelspelden, ringen, dolken, een olielamp en een wijnzeef zijn luxe artikelen die alleen van rijke Romeinse huishoudens of van locaties met een bijzondere functie bekend zijn. Al deze voorwerpen zijn ontdekt in een oude rivierbedding die langs het iets hoger gelegen perceel ‘de Hoge Hof’ loopt. De Archeologen vermoeden dat op die locatie een villa of een heiligdom ligt.

Volledig scherm
Romeinse vondsten Medel Tiel © Menno Provoost
Volledig scherm
Vondsten Medel Romeinse tijd © Menno Provoost
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland