Volledig scherm
De genodigden in de Tielse parkeergarage. © William Hoogteyling

Bewoners nemen kijkje in nieuwe Tielse parkeergarage

TIEL - Nu het hoogste punt is bereikt, krijgt het nieuwe cultuurkwartier bij de Waal in Tiel steeds meer vorm. Ook onder de grond maakt de nieuwbouw indruk. Omwonenden en raadsleden kregen zaterdag een rondleiding. Veel buurtbewoners zien het als een buitenkans om vlak voor de oplevering van de parkeergarage onder de Westluidense Poort af te dalen in het enorme complex.

Gewapend met camera's vullen tientallen mensen het trappenhuis van de vier verdiepingen tellende parkeerkelder waar straks 580 auto's een plek krijgen.

Indruk
De aanblik van de meterslange lege garage maakt op sommigen meer indruk dan de uitleg van projectleider Frans van Dun van VolkerWessels die moeite doet om zich verstaanbaar te maken. Maar onverdroten blijft hij zijn gezelschap tot in detail voorzien van feitjes en weetjes. Elke verdieping heeft een wayfinding systeem met groene markeerlampjes, die het vinden van een vrije plek aanzienlijk vereenvoudigen. Ook is rekening gehouden met oplaadpunten voor elektrische auto's en zijn er plaatsen voor vergunninghouders uit de buurt. Betalen gebeurt straks door middel van kentekenregistratie.

Vanaf maart kan er ondergronds geparkeerd worden, zodat al het blik van de Waalkade verdwijnt.

Lees het complete verhaal in De Gelderlander van maandag 23 januari, editie Rivierenland, of bekijk de e-paper.

Rivierenland