Volledig scherm
© Thinkstock

Brief moet einde maken aan verwarring rond snel internet Rivierenland

TIEL - Inwoners van het buitengebied in de gemeenten van de Regio Rivierenland krijgen eind deze week een brief in de bus die duidelijkheid moet scheppen over de komst van snel internet. Omdat hier nu meerdere partijen mee bezig zijn, is de verwarring groot.

Volgens de Zaltbommelse wethouder Kees Zondag krijgt de gemeente momenteel veel telefoontjes van mensen die door de bomen het bos niet meer zien. Dat komt omdat de aanleg van het door de gemeenten geplande glasvezelnetwerk wat vertraging heeft opgelopen en in de tussentijd commerciële partijen de streek in zijn getrokken. Mensen worden geconfronteerd met meerdere aanbiedingen en weten niet wat ze moeten kiezen. ,,De brief die nog deze week verstuurd gaat worden, zal antwoord geven op al hun vragen’’, belooft Zondag.

Geen reacties

Jarenlang lieten commerciële kabelbedrijven de polders van het rivierengebied links liggen. Voor de gemeenten, verenigd in de Regio Rivierenland, reden om zelf in actie te komen. Een ingewikkeld en langdurig proces waar zelfs toestemming van Europa voor nodig was, omdat gemeenten zich nu eenmaal niet zomaar op de vrije markt mogen begeven. Uiteindelijk ging Brussel akkoord en kon het werk aanbesteed worden. Maar bij de eerste ronde leverde dat nog geen reacties op. Op dat moment doken wel ineens enkele commerciële kabelbedrijven in de streek op en nu zijn er van diverse kanten brieven en informatiebijeenkomsten. Deze samenloop van omstandigheden heeft het voor veel inwoners erg ingewikkeld gemaakt.

Inmiddels kunnen de gemeenten in rivierenland weer verder. Vorige week werd bekend dat naast Glasvezel Buitenaf ook Digitale Stad het netwerk in het buitengebied wil aanleggen. Voorwaarde voor het doorgaan van het project is dat van alle 20.000 adressen minimaal de helft zich aanmeldt.

Wie in het buitengebied woont en nu uiterst belabberd internet heeft (de zogeheten witte gebieden) krijgt eind deze week een brief met tekst en uitleg van de eigen gemeente. Alleen in deze witte gebieden mogen de gemeenten immers zelf het initiatief nemen. Wie in een dorp woont waar het internet iets beter is maar waar nog geen glasvezel ligt (grijze gebieden), krijgt ook een brief, maar dan van Digitale Stad. Deze dorpen doet het bedrijf er namelijk op eigen initiatief bij. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland