Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP

Burgemeesters in Rivierenland sluiten meer huizen om drugshandel

Wietkwekers en andere drugsproducenten lopen in het rivierengebied een steeds grotere kans dat ze op straat gezet worden door de burgemeester. Dat blijkt uit een rondgang van De Gelderlander.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © cortes

De Wet Damocles geeft burgemeesters de mogelijkheid om huizen van drugscriminelen tijdelijk op slot te zetten. De bewoners worden dan dus op straat gezet.

Tot twee jaar geleden gebeurde dit in het rivierengebied alleen in Tiel een paar keer. De burgemeester van Tiel sloot in 2017 3 panden.

De andere burgemeesters in de regio zijn de bevoegdheid de afgelopen jaren ook gaan gebruiken. Dat heeft in 2018 en 2019 tot bijna 20 sluitingen van huizen en bedrijfsgebouwen geleid. De meeste daarvan in 2019. Daarnaast werden ook nog diverse waarschuwingen uitgedeeld.

De gemeente Neder-Betuwe zet de wet pas sinds oktober 2018 in. Burgemeester Kottelenberg heeft er nu twee keer gebruik van gemaakt. Een koophuis en een bedrijfspand gingen op slot.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland