John Bronk, mede-eigenaar  van Club Rodenburg, voor de discotheek die op last van de burgemeester werd gesloten. Hij mag er niet in.
Volledig scherm
PREMIUM
John Bronk, mede-eigenaar van Club Rodenburg, voor de discotheek die op last van de burgemeester werd gesloten. Hij mag er niet in. © William Hoogteyling

Burgemeesters slaan in het rond met de stok van Damocles: ‘Het leidt tot willekeur’

Met de Wet Damocles kunnen burgemeesters panden sluiten als daar drugs worden gemaakt of verkocht. Deskundigen hebben daar stevige kritiek op. ,,Het leidt tot willekeur.’’

Wat hij er voor moet hebben? Voor een xtc-pilletje? ‘Doe maar een colaatje en een spa rood.’ 5 euro voor een pilletje is een gangbare prijs in de Nederlandse uitgaansscene. Maar deze verkoop, die op 25 november 2018 plaatsvindt op de dansvloer van discotheek Club Rodenburg in Beesd, zal verstrekkende gevolgen en financiële consequenties hebben.

Dertien pillen

De man uit Almere denkt een pilletje te verkopen aan een van de medebezoekers van de discotheek. Dat blijkt niet het geval. De koper is een undercoveragent. Hij ‘scoort’ één pil en een halve gram cocaïne.

Later die avond wordt de man uit Almere in Culemborg van de weg gehaald. In zijn auto vindt de politie een zakje met dertien pillen. Waarde: ongeveer 65 euro.

Ruim vijf maanden later valt het Zwaard van Damocles meedogenloos neer op Club Rodenburg. De waargenomen verkoop van drugs geeft waarnemend burgemeester Harry Keereweer, op basis van de Opiumwet, het recht de discotheek te sluiten. Club Rodenburg gaat een jaar dicht. 

Quote

Voor een xtc-pilletje? Doe maar een colaatje en een spa rood

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland