Chris Tahija vertaalt Molukse beeldtaal in glas-in-lood: ‘Vroeger waren motieven alleen zichtbaar op tatoeages’
kunst in rivierenlandDe Gelderlander belicht wekelijks het kunstenlandschap van Rivierenland. Dit keer Chris Tahija uit Culemborg, die al jarenlang ‘Molukse glas-in-lood-kunst’ maakt, maar daar pas recent mee naar buiten treedt.
Tessa Ariaans
Symboliek is in de Molukse cultuur bijzonder belangrijk en het is Chris Tahija (1954) die ‘de oude Molukse motieven’ in glas-in-lood-kunst en sinds kort ook in edelsmeedwerk omzet. Tahija is in deze rij de eerste.
De ouders van Chris Tahija kwamen in 1951 vanuit de Molukken in Nederland en woonden vervolgens in zeven kampen. Zelf werd Tahija in 1954 in een kamp in Drenthe geboren. Hij streek in 1966 in Culemborg neer, waar hij nog altijd woont.
Altijd al gefascineerd
Glas-in-lood heeft Tahija altijd al ‘gefascineerd’: ,,Het trok me en tijdens vakanties bezocht ik ook altijd kerken en kathedralen. Met zelf glas-in-lood-kunst maken, begon ik veertien jaar geleden. Ik vond het direct leuk: werken met allerlei glassoorten, kleuren en effecten.”
Ik ben altijd al met de Molukse geschiedenis bezig geweest en ook met de oude motieven, die vroeger eigenlijk alleen zichtbaar waren via tatoeages.
Chris Tahija
De basistechnieken leerde Tahija van een docent, daarna ontwikkelde hij zich autodidact. Al vanaf het begin zijn ‘Molukse motieven’ zijn onderwerp.
,,Ik ben altijd al met de Molukse geschiedenis bezig geweest en ook met de oude motieven, die vroeger eigenlijk alleen zichtbaar waren via tatoeages; zo kon je zien bij welke stam iemand hoorde. Daarnaast zijn er op Tanimbar (Zuid-Oost Molukken) ook oude motieven op geweven kleden en sarongs te vinden. Zo mooi en ik wilde die beeldtaal naar glas-in-lood vertalen.”
‘Wil echt voor de motieven gaan’
Met zijn motieven-kunst trad Tahija eigenlijk nooit naar buiten. ,,Wél met wat meer commerciële glaskunst: Molukse vlaggen, waar ook meteen veel vraag naar was. Nog steeds. Maar ik wil toch echt voor de motieven gaan. Met glas-in-lood-kunst, maar ook met edelsmeden, waar ik drie jaar geleden mee ben begonnen.”
Waarom Tahija zijn motievenkunst ‘jarenlang voor zichzelf heeft bewaard’, weet hij niet precies. ,,Het is gewoon leuk er mee bezig te zijn, ik was daar verder tevreden mee. Maar mijn nichtjes waren daar al jaren boos over: ‘Laat het zien’. Dus onlangs heb ik toch wat beelden op Facebook gezet. De reacties waren lovend, uit heel het land ook. Wie weet, ga ik ooit nog eens écht exposeren. Maar het leukste blijft toch het maken zelf.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.