Volledig scherm
Parkeerplaats aan het Heideblauwtje waar de hond overleed. © Foto Raphael Drent

Commotie om een verzonnen verhaal: puppy stierf niet door aanval gemaskerde man

TIEL - ‘Een gemaskerde man’ zou maandagavond in Tiel een Rottweiler-pup hebben gedood, zo maakte de politie bekend.  Met geschokte reacties tot gevolg. De toedracht van de dood van Andor blijkt echter verzonnen door de zoon van de eigenaar van het hondje.   

‘Alle Rottweilers moeten dood’ zou een man met bivakmuts geroepen hebben toen hij maandagavond een pup van net tien weken oud op straat zou hebben gedood. 

De jongen die het diertje meenam voor een wandeling, kwam in paniek thuis met het dode hondje in zijn armen. Agenten die zijn relaas hoorden, wilden snel op zoek naar de dader en plaatsten een oproep op Facebook.

Die leverde vooral veel emotie en medeleven op. ‘Wegens ongepaste reacties’ verwijderde de politie het bericht. Het nieuws was inmiddels echter volop gedeeld en de schrik zat er bij veel hondenbezitters goed in. 

Onrust in de wijk

Dat blijkt ook bij een bezoek aan de wijk dinsdagochtend, als iedereen nog in de veronderstelling is dat puppy Andor inderdaad door een onbekende op gruwelijke wijze werd gedood. ,,Verschrikkelijk. Als hondenbezitter weet je wat zo’n dier voor iemand betekent,’’ reageert een man van middelbare leeftijd.

Een politieman die iets verderop in de wijk woont, kan het moeilijk bevatten. ,,Zo’n dier is een deel van je familie. Hier kun je met je verstand niet bij. Maar hoe erg dit ook is, ik ben wel geschrokken van de reacties op social media.’’

Onder het oorspronkelijke Facebookbericht van de Tielse politie gingen geluiden op om de dader te stenigen of dood te slaan. ,,Echt, ik begrijp de emotie, maar we hebben in Nederland een systeem om daders aan te pakken. We moeten vooral niet voor eigen rechter gaan spelen,’’ aldus de politieman. 

Quote

Echt, ik begrijp de emotie, maar we moeten vooral niet voor eigen rechter gaan spelen

Bewoner Passewaaij

Ook het baasje van Andor is dinsdagochtend op straat te vinden. Hij weet op dat moment het echte verhaal achter de dood van zijn kleine viervoeter nog niet. Desgevraagd blijft hij staan om te reageren.

,,Het was onze hond’’, zegt hij als eerste terwijl hij tegen de emoties vecht. Later vertelt de Tielenaar dat hij een verhuizing uit de wijk niet uitsluit. ,,Omdat ik hier niemand meer vertrouw. Iedere grote man die ik zie lopen, is de potentiële dader.’’

Paniek

Quote

Ik heb alleen maar jouw zoon gezien. Ik zag hem gebukt over het hondje. Daarna tilde hij haar op. Het ging door merg en been

Buurmeisje

Een meisje op een scooter stopt om haar medeleven te uiten. ,,Hoe is het buurman’’, vraagt ze. ,,Kut’’, zegt het baasje van Andor om direct daarna te vragen of ze toevallig iets heeft gezien. ,,Alleen maar jouw zoon’’, zegt ze. ,,Ik zag hem gebukt over het hondje. Daarna tilde hij haar op. Het ging door merg en been.’’

Na veel heftige reacties, kreeg de politie maandagavond toch een bruikbare tip binnen. Een getuige meldde dat het verhaal van de jongen niet klopte. Hij werd daarop dinsdag door de politie ondervraagd. Toen kwam de aap uit de mouw: de dood van puppy Andor was een ongeluk.

De zoon des huizes - een jongen met een beperking -  hanteerde de hondenriem te hard. Hij zou in paniek zijn geraakt en daarom de aanval verzonnen hebben.  

De politie heeft de zaak nog in onderzoek en weet nog niet of de zoon wordt vervolgd. Uit een eerste onderzoek door een dierenarts blijkt niet dat er geweld is gebruikt tegen de pup. De familie was later op de dag niet meer bereikbaar voor commentaar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland