Foto ter illustratie. Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen. © ANP

Coronacrisis: alleen nog voor prik naar consultatiebureau

NIJMEGEN - Het consultatiebureau in Gelderland-Zuid (Nijmegen, Maas en Waal en Rivierenland) laat vanwege het coronavirus voorlopig alleen nog baby’s en peuters die gevaccineerd moeten worden op het bureau komen. Alle andere afspraken worden telefonisch afgehandeld.

Dat betekent dat baby's van negen maanden en peuters van 2 en 3 jaar, die normaal gesproken gezien worden, nu niet hoeven te komen. Ouders die dit aangaat, worden persoonlijk benaderd voor een telefonische afspraak.

Het inloopspreekuur één keer in de week is nog wel op afspraak te bezoeken. Wie  naar het consultatiebureau moet komen wordt gevraagd geen andere kinderen mee te nemen en met één ouder te komen. Als ouder of kind verkouden zijn of koorts hebben, moeten ze thuisblijven en de afspraak verzetten.

foto Shutterstock
Volledig scherm
foto Shutterstock © Shutterstock

Meningokokken

De vaccinaties tegen baarmoederhalskanker bij 9-jarige meisjes worden verschoven. Er wordt nog wel geprikt tegen meningokokken, maar niet meer in groepsverband. 

In 2018 stierven er 23, vaak jonge, mensen aan de meningokokken W-bacterie. Vanwege de uitbraak van die bacterie worden 14-jarigen nu ingeënt tegen de bacterie.

Het RIVM heeft begin dit jaar nog eens benadrukt dat dat nodig is, omdat de uitbraak van de bacterie nog niet voorbij is. In 2019 stierven er negen mensen aan de meningokok en kwamen er tientallen op de intensive care terecht.

Rivierenland