Hans van de Haar.
Volledig scherm
Hans van de Haar. © Archieffoto.

Coronacrisis zet streep door voetbalavontuur van Hans van de Haar in Amerika

In december vorig jaar zette Hans van de Haar een eigen voetbalclub op in de VS. Met Miami Dutch Lions FC wilde de coach van FC Lienden deze zomer meedoen op het hoogste amateurniveau van de Verenigde Staten. Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft de Amerikaanse voetbalbond een streep gezet door die competitie.

,,Dit is balen voor mij en de spelers die mee zouden gaan’’, zegt de oud-voetballer van onder andere De Graafschap. ,,Voor voetballers is dit een heel mooie ervaring om mee te maken. We hadden een selectie met bijna twintig Nederlanders, allemaal jongens die bij Nederlandse amateurclubs voetballen en daar in de zomer twee tot drie maanden voetballen om vervolgens terug te keren bij hun club in Nederland."

Quote

We hadden een selectie met bijna twintig Nederlan­ders, allemaal jongens die bij Nederland­se amateur­clubs voetballen.

Hans van de Haar

,,Op die manier verdienen die jongens wat extra’s en doen ze ervaring op", vervolgt de toekomstig coach van het Tielse TEC. ,,Daarnaast zaten er nog wat Amerikanen en niet-Amerikanen in onze selectie. We zouden met een mooie groep aan de slag gaan.”

De uitbraak van het coronavirus, vertelt hij, is daar later begonnen dan hier in Europa. ,,En het is zo te zien nog veel heftiger. We hebben nog wel een plan B, voor het geval dat we daar toch nog heen kunnen gaan. Dat is dat we mee kunnen doen aan een competitie op een lager niveau. Die competitie is er nog niet officieel uitgehaald.”

Volgend jaar een herkansing?

Als dat niet doorgaat, is er misschien nog een kleine kans om alsnog op avontuur te gaan. ,,We hebben onze fee al betaald. Daarom heeft de bond aangegeven mee te willen helpen met het regelen van oefenduels. Daar gaan we nu met elkaar over praten. De spelers moeten dit wel willen. Anders schuiven we het gewoon allemaal door naar volgend jaar.”

Slecht nieuws uit Lienden

Er was nog meer slecht nieuws voor Van de Haar, die na de zomer aan de slag gaat als trainer van TEC. Zijn huidige club FC Lienden stopt met prestatievoetbal. ,,Ik heb daar meer dan vijf jaar met veel plezier gewerkt. Anderhalf jaar geleden lukte het me met een groep mensen om me heen een doorstart te maken. Maar het is gewoon niet levensvatbaar. Dat doet me pijn.”

Rivierenland