Volledig scherm
PREMIUM
De eerste schooldag van Het Kompas in Kesteren. © Raphael Drent

De camping als eerste dag van de nieuwe school

blogIk weet nog goed hoe het was. De eerste weken op een nieuwe school, in een nieuwe klas. Je liep op kousenvoeten, je bewoog je voorzichtig en deed niets dan kijken. Kijken, kijken. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

En met dat meisje zou ik wel verkering willen, maar ik maak geen kans

Zelf moest je niet te gek doen, maar er vooral ook niet saai en langzaam uitzien. Langzaam maar zeker kwam je dan voorzichtig tot een eerste conclusie. Met die jongen en dat meisje wil ik wel vrienden worden. En met die daar, zeker niet. En met dat meisje zou ik wel verkering willen, maar ik maak geen kans. Goed, dat laatste dacht ik altijd, wellicht was het bij u anders.

Deze zomer bedacht ik dat op de camping dat gevoel een beetje terugkomt. Op de dag dat je aankomt, wordt er gekeken. Wat voor tent, vouwwagen of caravan heeft iemand meegebracht? Wat voor kinderen komen er van de achterbank rollen? Zijn ze van dezelfde leeftijd als mijn kinderen? En die man die hier die pinnen in de grond slaat, hoe ziet zijn vrouw eruit? Zullen het leuke lui zijn?

Kun je je op school nog verschuilen achter merkkleding en nieuwe schoenen, op de camping is alles open en bloot te zien als je in bikini naar het zwembad loopt, of erin duikt. ,,Hallo buurman, u ook hier...’’

Elke avond is er dan het moment, misschien al de eerste avond, misschien duurt het een paar dagen. Maar dan tref je elkaar bij de afwas. Dan hoop je dat die mensen die je wel ziet zitten, er ook zijn. Je probeert een gesprekje. Het weer, de tent. Je zoekt aanknopingspunten, probeert kinderen met elkaar te laten spelen, om in de avonden gezellig met de ouders te kunnen zitten. En lukt het allemaal? Klikt het? Op school heb je dan misschien wel vrienden voor het leven, op de camping vrienden voor heel even.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland