Volledig scherm
PREMIUM
Gele hesjes met Nederlands, Duitse, Franse en Groningse vlaggen in Tiel. © William Hoogteyling

De gele hesjes zijn nog niet klaar met Nederland

videoTIEL De gele hesjes maakten zaterdag een bescheiden rentree in Nederland met een protestmars in Tiel.  Om te laten zien dat ze er nog zijn. „De overheid pakt iedereen. Zolang er niets verandert, gaan we door.”

Quote

We zijn vredelie­vend. We lopen niet voor onszelf, we lopen voor Nederland

Natasja Beeren uit Roermond

Zaterdagmiddag, station Tiel. Ruim voor enen staan groepjes demonstranten al druk pratend naast het station te wachten. Het zijn veelal bekenden van elkaar. De actievoerders vallen elkaar in de armen en praten bij, muziek schalt uit de boxen. Een groot deel van de toegestroomde demonstranten heeft vlaggen en spandoeken bij zich. „Hé man, dat is lang geleden!” roept organisator Maria Koelewijn naar een demonstrant. „Boks!” Als begroeting houden ze hun vuisten tegen elkaar.

Van tevoren heeft de geboren en getogen Tielse Koelewijn, die de demonstratie samen met haar vriendin Gerda Dekker-Schoot organiseert, demonstranten opgeroepen vuurwerk thuis te laten. Maar dan klinkt er toch opeens een harde knal. De boosdoener is een afgeschoten confettikanon. Felgekleurde snippers dwarrelen neer op de grond. Aan de overkant van de straat houdt de politie een oogje in het zeil.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland