Volledig scherm
Ninja Heevel. © Raphaël Drent

Dierenportret dat door brievenbus past is wereldwijd succes

TIEL - Ninja Heevel (34) uit Tiel begon recent een webwinkel. Voor de aquarellen van dieren die ze te koop aanbiedt, is tot haar verbazing wereldwijd belangstelling. De teller staat al op ruim 70 verkochte exemplaren.

Ze is kunstzinnig, maar ook nuchter en praktisch. Ninja Heevel woont samen met haar dochtertje aan de gracht in het centrum van Tiel. Ze had allerlei baantjes om in haar levensonderhoud te voorzien. In december begon ze een webshop waar ze kleine dierenportretten verkoopt. Dat ze vanaf de eerste dag vanuit de hele wereld reacties zou krijgen, was een aangename verrassing.

Varkens en vogels
Inmiddels staat er van alles online. Veel honden en katten, maar ook varkens en vogels. De miniatuurtjes zijn zeer betaalbaar: voor een schilderijtje van iemands favoriete huisdier vraagt Ninja tussen de twintig en vijfendertig euro. Vanuit alle hoeken van de wereld worden foto's gemaild. Heevel: „Vooral vanuit Amerika en Canada, maar ook uit China, Zweden en Australië. Geweldig, maar dat had ik nooit verwacht.”

Kunstacademie
Heevel studeerde af aan de kunstacademie in Den Bosch, volgde een lerarenopleiding en nam les aan de fotovakschool. Het maken van kleine dierenportretten bleek een schot in de roos. „Ik hou van de natuur en van beesten, dus ik ben aan tafel gaan prutsen met potlood en aquarellen.”

Met een lach: „Laat ze het op de academie maar niet horen. Als je realistische portretjes van dieren maakt, ben je al gauw een tweederangskunstenaar. Ik vind dat onzin. Ik heb vooral lol in de dingen die ik doe.”

Rivierenland