Volledig scherm
PREMIUM
Pluk van het appelras Kanzi.

Een echte Betuwenaar eet geen granny smith, maar een elstar

blogOf ik gek geworden was? Collega’s staarden me aan. In een bui van overdadige gulheid had ik zojuist langs de kant van de weg één doosje kersen gekocht om uit te delen. Maar eten, ho maar.

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Ooit noemde ik in mijn onschuld de Tielse Kermiskoek een soort ontbijt­koek. Au. Of ik wel wist hoe veel potten honing daarin gaan?

Hoon was mijn lot. Hoe ik het in mijn hoofd haalde deze inferieure vruchten naar de redactie te halen? Ik zag toch zeker ook wel dat dit smakeloze Griekse producten waren die de naam kers niet waardig waren? De echte, Betuwse, verrukkelijke kersen - ja, die waren er dus nog niet. Het doosje kersen nam ik die avond onaangeroerd mee naar huis.

Het was een van de eerste dingen die ik leerde over dit prachtige gebied: het is trots op zijn producten, en terecht. Elstar en kanzi (mede ontwikkeld door Fruitmasters) zijn goed, braeburn en granny smith zijn ‘uitlands’ en die eet je als goed Betuwenaar dus niet.

Bij Appelpop zeur je niet over het geluid, en bij het Fruitcorso ga je niet mekkeren over de zaden die nog zo goed gegeten hadden kunnen worden bij een biologische superfoodmaaltijd. Sommige dingen horen bij de regio. Punt.

Ooit noemde ik in mijn onschuld de Tielse Kermiskoek een soort ontbijtkoek. Au. Of ik wel wist hoe veel potten honing daarin gaan, en hoe lang hij moet rijpen om op smaak te komen? De vriendelijke bakker bracht speciaal een exemplaar langs. Toen ik hem proefde - en de prijs hoorde - besefte ik inderdaad dat hij niet zo geschikt is om met een slaperig hoofd onnadenkend naar binnen te werken.

Een nieuwe functie voert mij uit het rivierengebied. Maar de mooie mensen en hun verhalen vergeet ik niet. En als ik er weer eens ben, koop ik kersen, appels en Kermiskoek. De echte, uit de Betuwe.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland