Een drukke inloopavond voor het bekijken van de plannen voor het Fruitattractiepark / Streekbeleving Betuwe.
Volledig scherm
Een drukke inloopavond voor het bekijken van de plannen voor het Fruitattractiepark / Streekbeleving Betuwe. © Foto Jan Bouwhuis

Fruitattractie wil 225.000 bezoekers trekken

WADENOIJEN - Een kabelbaantje door de kersenbomen, een winkel waar je streekproducten koopt en een eetgelegenheid met producten uit de buurt. De nieuwe dagattractie in Wadenoijen moet een hit worden. 

Het nieuwe fruitbelevingscentrum aan de A15 bij Wadenoijen moet jaarlijks zo'n 225.000 bezoekers kunnen trekken. Dat verwacht initiatiefnemer Aart Blom, die onder de naam Streekbeleving Betuwe een dagattractie wil neerzetten op een weiland bij zijn boomgaard D'n Kerkewaerdt. De concrete plannen zijn nu bekend.

Gratis

Quote

Je merkt dat het leeft als je ziet dat mensen een half uur in de rij willen staan voor een rit met een pluktrein­tje waar ze meer horen over het vak

Aart Blom

Het nieuwe centrum combineert eten en kopen met educatie en ontspanning voor kinderen tot een jaar of 10. Belangrijk vindt Blom dat bezoekers er gratis terechtkunnen. ,,Ze geven toch wel geld uit, aan dingen die zij belangrijk vinden.” Dat kan eten zijn, in een gelegenheid waar producten uit de regio op tafel worden gezet, maar ook producten. 

Toeristen kunnen straks volgens de plannen parkeren op een van de 460 plekken naast het fruitbelevingscentrum. Vervolgens kunnen ze in het hoofdgebouw zien waar fruit en regionale producten vandaan komen, kunnen ze zien hoe bijvoorbeeld jam en moes bereid wordt. ,,Maar ook de bakker in de regio heeft interesse getoond om er te laten zien hoe hij brood bakt van meel uit de buurt.” In de winkel kunnen ze streekproducten kopen. Wat Blom betreft blijft dat niet beperkt tot fruit, maar kan alles wat eetbaar is er een plekje krijgen, zoals ook kaas, zuivel of wijn.

Veilingspel

Volledig scherm
© Foto Jan Bouwhuis

Rondom het hoofdgebouw staan de eigen kersenbomen van Blom. In een deel ervan kunnen bezoekers zelf plukken, kunnen ze picknicken, kunnen kinderen er klimmen en in een kabelbaantje tussen de bomen rijden. Terwijl kinderen verder leren over het fruitteeltvak en alles wat daarbij komt kijken door middel van een veilingspel. Collega's van Blom verbouwen naast het terrein pruimen, bessen, appels en peren. ,,Die willen ook leveren aan de winkel.” En mogelijk kunnen bezoekers er ook een kijkje nemen. ,,Dat moeten we nog uitwerken.” 

De attractie moet het hele jaar door open zijn, is de bedoeling. In alle seizoenen moet er ook aan fruit en vruchten wat te zien zijn, wat mogelijk wordt door een kas waarin aardbeien worden verbouwd. ,,Je ziet dus óf bloesem, of fruit of vruchten bij het park”, zegt Blom. ,,En in het najaar zou je aan pompoenen kunnen denken.” Daarnaast wil hij op verschillende momenten evenementen houden, zoals de al bestaande Open Kersendagen. 

Blom werd op het idee gebracht door de Open Kersendagen die hij jaarlijks organiseert, en waar tot zijn verrassing zag dat er heel veel belangstelling voor was. ,,Je merkt dat het leeft als je ziet dat mensen een half uur in de rij willen staan voor een rit met een pluktreintje waar ze meer horen over het vak.” Veel is nog onbekend, ervaart hij. ,,Ik krijg nog weleens de vraag hoe vaak per jaar we nu eigenlijk oogsten, die denken dat we drie keer per jaar kersen plukken. Mensen weten vaak niet welke tijd er geoogst wordt, dat er vroeger hoge fruitbomen waren, dat dat te duur is geworden en dat we nu overkapping gebruiken als bescherming tegen hagel.”

Het moet volgens hem zeker mogelijk zijn om 225.000 bezoekers per jaar te trekken. ,,Het past helemaal bij deze tijd. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt, willen terug naar authentiek.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland