Volledig scherm
Op het terrein van de oude glasfabriek in Tiel, op bedrijventerrein Kellen, is sinds 2015 Recycling Tiel gevestigd. Bomen zijn er niet meer te vinden. © Raphael Drent

Geen herplant of boete na kap van 1500 bomen in Tiel

TIEL - Recycling Tiel haalde zich in 2015 de woede van gemeente en provincie op de hals door 1500 bomen te kappen. De Raad van State heeft woensdag besloten dat eigenaar Willem van Bentum geen boete hoeft te betalen en dat het herplanten van bomen niet nodig is.

Hoewel Recycling Tiel - gevestigd op het terrein van de voormalige glasfabriek - geen vergunning had voor het verwijderen van 1526 bomen, volgt op de massale kap geen boete of herplant. De gemeente blijkt namelijk haar kapbeleid niet op de juiste manier te hebben ingericht. 

‘Geen bos’

Van Bentum gaat na aankoop van de grond in 2015 voortvarend aan de slag om het terrein gereed te maken voor zijn recyclingbedrijf. Na een rücksichtslose kap eisen gemeente en provincie dat Van Bentum 330 bomen herplant. Voor de overige 1200 gesneuvelde bomen moet hij 500 euro per exemplaar betalen: zes ton in totaal.

Van Bentum vecht het besluit aan en reageert in deze krant vol onbegrip. ,,Ik begrijp de gemeente niet. Je gaat toch geen bomen op een industrieterrein zetten?! Dan hadden ze het als bos moeten bestemmen. Je moet geen dingen willen behouden die er niet horen.”

Taakstraf

In een strafzaak over de kap en het verwijderen van enkele gebouwen op het terrein, kan Van Bentum later dit jaar alsnog worden berispt. De ondernemer heeft een hoger beroep aangespannen nadat hij in mei werd veroordeeld tot een boete van 100.000 euro en een taakstraf van 120 uur. 

Hij heeft echter op geen enkele wijze geïnformeerd naar de voorwaarden die daarvoor golden, constateerde de rechtbank eerder dit jaar. Van Bentum vond in 2015 dat de bomen ‘gewoon weg moesten’. Daardoor ging onder meer een perenboomgaard verloren. Ook is een snijderij gesloopt, waarbij asbest is verwijderd zonder sloopmelding.

Volledig scherm
De glasfabriek van AGC aan de rand van bedrijventerrein Kellen in Tiel vanuit de lucht. © Foto Jan Bouwhuis

Rivierenland