Een kievitsnest op het akkerland bij Zoelen. Op de achtergrond de machine die straks met het bemesten van het land gaat beginnen.
Volledig scherm
Een kievitsnest op het akkerland bij Zoelen. Op de achtergrond de machine die straks met het bemesten van het land gaat beginnen. © Foto Raphael Drent

Gele doppen op de akker? Die beschermen een kievitsnest

ZOELEN - Ze zijn bijna niet te zien: de met eieren gevulde kievitsnestjes die her en der op het land van Ko den Haan bij Zoelen zijn gebouwd. Om te voorkomen dat de eitjes geplet worden tijdens het bemesten, stonden vrijwilligers van natuurclub VANL-TCW maandag in alle vroegte op het veld om ze te markeren.

Ingrid Remmers is als vrijwilliger voor de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer en Landschap Tieler- en Culemborgerwaarden vooral actief op het Zoelense Veld. ,,De grond is hier relatief nat’’, weet ze, en daarmee van oudsher in trek bij weidevogels.

Stokjes op paar meter afstand

ingrid Remmers (links) pakt een gele kap waarmee ze een kievitsnest wil afdekken. Rechts landeigenaar Ko den Haan.
Volledig scherm
ingrid Remmers (links) pakt een gele kap waarmee ze een kievitsnest wil afdekken. Rechts landeigenaar Ko den Haan. © Foto Raphael Drent

De club bemiddelt tussen provincie en boer. Die laatste krijgt een vergoeding als hij rekening houdt met het wel en wee van weidevogels, zoals ook op het Zoelense Veld gebeurde. ,,Twee weken geleden plaatsten we stokjes bij de nesten’', aldus Remmers. 

Op een paar meten afstand van de nesten, ‘anders weten kraaien - die zijn heel slim - op een gegeven moment dat op de plek van de stok een nestje zit'. En stelen ze de eieren.

Gisterochtend plaatste de natuurclub gele kappen over de nestjes zodat de bemestingsmachine zijn ding kon doen: en de chauffeur zag welke plekken hij moest mijden.

Nog een keer terug

Maar het werk is nog niet klaar: de vrijwilligers moeten nog terug. Remmers: ,,Volgende week wordt het land bewerkt, een week later wordt het ingezaaid. Maar het kan zijn dat de jongen dan al uit zijn.’’ En als ze nog niet weg zijn, moeten ze verjaagd worden naar een ander weiland. Voor hun eigen bestwil. ,,Zodat ze niet omver worden gereden’’, aldus Remmers.

Een gele kap over een kievitsnest.
Volledig scherm
Een gele kap over een kievitsnest. © Foto Raphael Drent
De bemester aan het werk. Rechts op de foto een van de gele kappen die een kievitsnest afdekt en beschermt.
Volledig scherm
De bemester aan het werk. Rechts op de foto een van de gele kappen die een kievitsnest afdekt en beschermt. © Foto Raphael Drent

Rivierenland