Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeenten Rivierenland halen deadline herbeoordeling pgb's niet

TIEL - Honderden Rivierenlanders met een persoonsgebonden budget (pgb) weten per 1 oktober nog niet op hoeveel uren zorg zij in 2016 nog recht hebben. In navolging van veel andere gemeenten in het land, geven de 6 regiogemeenten aan dat zij de deadline van 1 oktober voor de herbeoordeling van de pgb's niet halen, zo leert navraag door deze krant.

De gemeenten voelen zich naar eigen zeggen overvallen door de door staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) aangescherpte deadline.

Planning
"Begin augustus liet Van Rijn plotseling weten dat de herindicaties voor 1 oktober moeten zijn afgerond", zegt de Burense zorgwethouder Sietske Klein (VVD). "Wij kunnen wel zeggen dat wij 1 oktober niet gaan halen. In onze planning is rekening gehouden met de datum 1 december."

Spoed
Aanvankelijk hadden de gemeenten tot 1 december de tijd voor de herindicaties van zo'n 125.000 pgb-houders in de jeugdzorg en Wmo (onder meer persoonlijke begeleiding). Maar begin augustus maande Van Rijn de gemeenten tot spoed. Voor 1 oktober moeten hulpbehoevenden duidelijk hebben of zij volgend jaar nog hetzelfde aantal uren zorg ontvangen.

Rivierenland