Volledig scherm
Foto: ANP

Gemeenteraad Tiel behoudt zwemles met Klijnsma-geld

TIEL - Het schoolzwemmen in Tiel is gered. In een lange begrotingsraad heeft de Tielse gemeenteraad woensdagavond besloten er toch geld voor uit te trekken, in het kader van armoedebestrijding. Per 1 januari was het budget van ruim 95.000 euro voor het schoolzwemmen geschrapt in Tiel.

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft er echter voor gekozen om de zogenoemde Klijnsmagelden voor armoedebestrijding in te zetten om het schoolzwemmen in ieder geval tot medio 2019 mee te bekostigen.

Negatief advies
De Partij van de Burgers kwam woensdagavond, samen met ChristenUnie ProTiel, SociaalTiel en OD16, met het voorstel. GroenLinks, CDA en uiteindelijk ook twee leden van de PvdA sloten zich daarbij aan. Het college van B en W ontraadde het voorstel omdat het betekent dat het geld op deze manier niet alleen ten goede komt aan mensen met een laag inkomen, en dus een bezuiniging op het minimabeleid betekent.

Armoedebestrijding
In het voorstel is geconstateerd dat de lessen jaarlijks maar 74.000 euro kosten, doordat er minder kinderen zijn in Tiel. Met 25.000 euro dat wordt bijgedragen door SportPlaza en 4.000 euro uit de algemene reserve is er nog 45.000 euro van het geld voor armoedebestrijding nodig.

Alle kinderen
Om te zorgen dat ieder kind in Tiel wel kan leren zwemmen, stelden D66 en PvdA een regeling voor het vergoeden van zwemlessen voor gezinnen met een laag inkomen voor. Dit zou jaarlijks maximaal zo'n 40.000 euro kosten, was berekend. „Door evenveel uit te geven, kunnen nu dus alle kinderen in Tiel zwemles krijgen” stelt Carla Kreuk van de PvdB. „Door het zwemmen via de scholen te behouden bereik je ook alle kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, wat met zo'n regeling voor vergoeding nooit lukt.”

Rivierenland