Volledig scherm
© Thinkstock

Glasvezel Buitenaf zet campagne Rivierenland voort

TIEL - Glasvezel Buitenaf gaat door met de campagne voor breedband in Rivierenland. Dat laat de onderneming weten. Regio Rivierenland heeft een samenwerking opgezet met Digitale Stad, die gratis breedband aanlegt voor alle inwoners van het buitengebied die zich aanmelden. 

Glasvezel buitenaf heeft inmiddels in het buitengebied van Neder-Betuwe 6 procent en in het buitengebied van West Betuwe, Tiel en Culemborg 10 procent aanmeldingen. De onderneming vraagt aansluitvergoeding vanwege de extra kosten van de aanleg: 1000 euro ineens of 12,78 per maand boven op het abonnement. 

Projectleider Stan Herms van de Regio Rivierenland intussen is ‘opgelucht’ over de samenwerking met Digitale Stad over de aanleg van breedband in het rivierengebied. Op een aanbesteding van de Regio reageerde eerder geen enkel bedrijf. ,,Uit de enquête die we hebben uitgezet blijkt ook dat 97 procent van de mensen echt zit te wachten op glasvezel.’’ Voorwaarde voor het project is dat de helft van de bewoners zich aanmeldt. 

20.000 adressen

Alleen de adressen die ingeschreven zijn, krijgen een aansluiting, zegt kabelbedrijf Digitale Stad. Wel komen er in alle openbare wegen kabels te liggen. ,,Maar we leggen alleen tot in het huis bij de bewoners die zich registreren’’, zegt directeur Dick Wessels van Delta Infratechniek, de netwerkinvesteerder achter Digitale Stad. 

In totaal gaat het in Rivierenland om zo’n 20.000 adressen. Iets minder dan de helft, 9.000, zijn nog niet voorzien van een coax-kabel, de andere hebben kabel, maar geen breedband. Medio april is de eerste informatieavond gepland, medio mei de laatste. Het aanbod is hetzelfde als in Buren: wie binnen twee maanden na aansluiting een abonnement heeft, betaalt niets, wie wel aangesloten wordt maar geen abonnement neemt betaalt 250 euro. ,,En wil iemand later aangesloten worden, dan kost dat extra’’, zegt Wessels. 

Als de samenwerking met Digitale Stad verder is uitgewerkt, moeten de raden van de zeven gemeenten die binnen Regio Rivierenland aan het project werken, er akkoord over geven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland