Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Emiel Muijderman DTCT

Glasvezelstrijd in Rivierenland duurt tot de deadline

TIEL - Terwijl de deadline nadert, proberen twee aanbieders van breedband in Rivierenland om het hardst de inwoners van het buitengebied aan hun zijde te krijgen.

Waar tot enkele maanden geleden geen enkel commercieel bedrijf geïnteresseerd was om glasvezelkabels te trekken in het buitengebied, zijn er nu twee organisaties actief in Rivierenland. Glasvezel Buitenaf is enige weken geleden begonnen met informatieavonden in de gemeenten, Digitale Stad begint deze week met bijeenkomsten. Laatstgenoemde werkt samen met de Regio Rivierenland, het samenwerkingsverband van gemeenten in het rivierengebied.

23 april

Voor Glasvezel Buitenaf ligt de deadline op 23 april. De organisatie heeft Rivierenland voor het project in vier regio's opgesplitst. In de deelgebieden waar 50 procent of meer zich heeft aangemeld, wordt breedband aangelegd. Volgens de laatst gepubliceerde cijfers zitten de percentages nog onder de 10.

Met de einddatum datum in zicht probeert de organisatie met een brief op haar site inwoners over te halen zich aan te melden, door een vergelijking te maken met Digitale Stad. Zo wijst de onderneming erop dat de deelnemende gemeenten nog toestemming moeten geven voor het project van Digitale Stad, terwijl bij Glasvezel Buitenaf geen goedkeuring nodig is en de 'aannemer klaar staat'.

Niet waar, antwoordt Digitale Stad, die op de site een geërgerde reactie plaatst. 'We houden ons liever niet bezig met de concurrentie in regio Rivierenland, als bewoners beide voorstellen naast elkaar neerleggen kunnen ze eenvoudig een goede keuze maken. Echter hebben wij een brief ingezien die (bewust) voor veel verwarring zorgt. Vandaar dat wij ons genoodzaakt voelen hier op te reageren', schrijft de organisatie.

12 juni

Als voor 12 juni - de deadline voor Digitale Stad - minimaal 50 procent deelneemt, gaat nog dit jaar de spa de grond in, bevestigt de onderneming.

De gemeenten die met Digitale Stad samenwerken aan breedband, hebben in het verleden diverse keren ingestemd met de verschillende stappen in het project. Waar bij Glasvezel Buitenaf aansluitkosten betaald moeten worden - 12,78 euro per maand of 1.000 ineens - is bij Digitale Stad aansluiten gratis, mits inwoners binnen twee maanden een abonnement afsluiten.

Verschil is er wel bij het aantal inwoners dat minimaal aangemeld moet zijn voordat er breedband aangelegd wordt. Bij Digitale Stad is dat 50 procent van alle 20.000 adressen. Het gaat dan om zowel huishoudens die alleen koperdraad hebben (12.000) als de adressen waar iets beter internet is. De laatste hebben mogelijk minder belang bij glasvezel.

Glasvezel Buitenaf werkt met deelgebieden en telt alleen de koperdraadadressen, dus de huishoudens die het meest belang hebben bij glasvezel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland