Volledig scherm
De aanleg van glasvezel elders in het land. © Ed van Alem

Glasvezelstrijd Rivierenland bij rechter beslecht: aanleg mag doorgaan

TIEL - Inwoners van het buitengebied in Rivierenland die snel aan het glasvezel willen, kunnen opgelucht ademhalen. De bezwaren van Glasvezel Buitenaf zijn door de rechter terzijde geschoven. En dus kan de aanleg doorgaan. 

Glasvezel Buitenaf stelde dat de Regio Rivierenland, die de opdracht gunde aan Digitale Stad, niet voldeed aan de voorwaarden die de Europese Commissie (EC) aan de uitvoering van dit project heeft gesteld. De rechter oordeelde echter dat de samenwerkende gemeenten geen fouten hebben gemaakt. 

Kort geding draaide om aanbesteding 

Waar normaliter bedrijven de boer opgaan om glasvezel aan te leggen, is in Rivierenland de regio zelf actief geweest met  de aanleg. Voor de aanleg en het onderhoud van het fysieke glasvezelnetwerk wil Regio Rivierenland in zee met Digitale Stad. De gemeenten blijven eigenaar. 

Daarbij zijn de eerste aanbestedingseisen niet veranderd, zeggen de gemeenten. Maar Glasvezel Buitenaf vindt van wel en voelt zich hierdoor benadeeld. Het glasvezelbedrijf kreeg bovendien nog wel de kans om met een aanbod te komen, maar daarvoor was maar twee weken de tijd. Regio Rivierenland redeneert dat Glasvezel Buitenaf ‘alleen wil exploiteren en niet aanleggen’. 

Aanleg hopelijk in 2020

De rechter geeft de regio nu gelijk. Wanneer de aanleg echt kan beginnen is nog niet duidelijk. Eerst moeten de gemeenten nog een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie oprichten. Dat gebeurt in januari. Pas als alle juridische stappen vervolgens doorlopen zijn, kan de aanleg beginnen. 

Regio Rivierenland is de eerste overheidsorganisatie die zelf glasvezel laat aanleggen in het buitengebied. Het gaat om Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Buren heeft ervoor gekozen om zelfstandig glasvezel te laten aanleggen. Daar is de aanleg nu al bezig. 

Rivierenland