Volledig scherm
© Foto Jan Bouwhuis

Grootschalige bomenkap glasfabriek blijft vooralsnog onbestraft

TIEL - De grote kap van bomen op het terrein van de voormalige glasfabriek in Tiel blijft vooralsnog onbestraft. De rechter heeft het besluit van de gemeente Tiel om een herplantplicht op te leggen, vernietigd vanwege een vormfout.

Begin 2016 kapte de nieuwe eigenaar van het terrein van de oude glasfabriek op bedrijventerrein Kellen, Van Bentum Recycling,  ruim 1.500 bomen. Deels langs de toegangsweg (371), waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, deels (1.155) op het terrein van de fabriek zelf. Daar gaat de provincie over.

Tiel had de eigenaar opgelegd om 110 bomen opnieuw aan te planten en om voor 261 bomen een financiële vergoeding van 500 euro per boom in het herplantfonds te storten. Dit zou neerkomen op een rekening van 130.500 euro.

Beroep

Van Bentum is in beroep gegaan tegen dit besluit. De rechter geeft hem nu gelijk. Tiel heeft verzuimd om in het kader van de toen geldende Boswet met een kaart vast te leggen welk gebied tot de bebouwde kom behoort, waar de gemeente bevoegd is. Daardoor was de gemeente niet het bevoegde gezag om handhavend op te treden, constateert de rechter. 

De gemeente bestudeert de uitspraak en onderzoekt de mogelijkheden om in hoger beroep te gaan. Ondertussen loopt er nog een rechtszaak over het merendeel van de bomen, waarover de provincie een handhavingsbesluit genomen heeft. Van de 1.150 bomen moeten 220 bomen daadwerkelijk opnieuw geplant worden. Voor de overige bomen geldt de financiële compensatie van 500 euro voor het herplantfonds. Dat komt neer op 465.000 euro. Mogelijk dat de claim van de gemeente alsnog bij die van de provincie gevoegd kan worden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland