Volledig scherm
Hoogwaterdreiging in 1995. © Jan Bouwhuis

Grote oefening op dijken in Rivierengebied

TIEL Honderden vrijwilligers en medewerkers van Waterschap Rivierenland houden zaterdag 10 december een grote oefening op de 537 kilometer rivierdijken die het waterschap rijk is. Tijdens deze oefening, die met enige regelmaat plaatsheeft, worden de procedures geoefend en de dijken geïnspecteerd op schade en eventuele instabiliteit.

Hoewel er tussen 2020 en 2030 honderden miljoenen geïnvesteerd moeten worden in de Betuwse rivierdijken langs Waal en Rijn om toekomstige risico's bij hoogwater het hoofd te kunnen bieden, zijn de dijken momenteel veiliger dan ooit tevoren.

Veiligheid verbeterd
Bij de najaarscontrole kwamen geen zwakke punten aan het licht, dankzij de vele werkzaamheden is de veiligheid dit jaar wederom verbeterd. Momenteel wordt er vooral gewerkt aan de Betuwse dijken langs Rijn en Lek tussen Opheusden en Hagestein. Er zijn dijken die (nog) niet voldoen aan de normen en waarvan de versterking nu wordt voorbereid. Bij sommige dijken treft het waterschap bij hoog water bijzondere veiligheidsmaatregelen.

Bij dreigend hoogwater pakt het waterschap die dijken dan in met een sterk zeil.

Rivierenland