Grote politieactie en arrestaties in Tiel, Utrecht, Vianen en Nieuwegein 'om Mocro-maffia'

Update/videoDe politie heeft de huiszoekingen die vannacht op tien verschillende locaties in de regio Utrecht, waaronder Tiel, zijn gedaan inmiddels afgerond. Er zijn zeven mannen gearresteerd in verband met een onderzoek naar de kopstukken van de zogeheten Mocro-maffia. 

De invallen waren in Utrecht, Vianen, Nieuwegein en Tiel. Ook werd er door rechercheurs gezocht in een loods in Tull en ‘t Waal. De zwaarbewapende agenten die de flat Kruisdistel aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein bewaken, staan daar om hun collega’s te beschermen die een woning en de kelderbox doorzoeken. ,,Dit is voor de veiligheid voor de mensen die aan het zoeken zijn”, zegt politiewoordvoerder Thomas Aling.

De politie is op zoek naar wapens, drugs, goederen die met witgewassen geld betaald zijn en aanwijzingen die kunnen leiden naar de voortvluchtige Ridouan Taghi (40) en Saïd Razzouki (46), die op de internationale opsporingslijst staan. Taghi wordt gezien als de opdrachtgever van verschillende liquidaties in de onderwereld. In het milieu wordt hij gelinkt aan tien afrekeningen. De twee zijn al enige tijd voortvluchtig en doen er alles aan om uit handen te blijven van politie en justitie. Voor de aanhouding van een van de twee is een tip van 25.000 euro uitgeloofd.

Liquidaties

Taghi heeft zowel in Vianen als in Nieuwegein gewoond en familieleden van hem wonen hier nog steeds. De invallen van vanochtend moeten het rechercheteam dat op de zaak zit meer informatie geven over de huidige verblijfplaats van de twee kopstukken. Een aantal huiszoekingen vonden dan ook plaats bij familieleden van Taghi, melden bronnen. Deze familieleden zijn echter niet aangehouden.

De actie van vanmorgen was uitgebreid voorbereid en de verdachten werden allemaal tegelijkertijd van hun bed gelicht, zodat ze elkaar niet konden waarschuwen. De politie wilde vanmorgen alleen kwijt dat de arrestaties zijn gedaan in verband met ‘een lopend onderzoek’. 

Volledig scherm
Politieagenten bij een pand in de buurt van het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein. © ANP

Of de politie aanwijzingen heeft gekregen van kroongetuige Nabil B. is niet duidelijk. Deze medeverdachte van een liquidatie begin vorig jaar in Utrecht Overvecht besloot een boekje open te doen over de liquidaties in de criminele wereld in Utrecht en Amsterdam. Hij zit inmiddels in de cel. Vlak daarna werd de broer van deze kroongetuige in Amsterdam doodgeschoten. De verdachte van deze moord staat vanmiddag voor de rechter. 

Zwaarbewapend

Bewoners van de flat in Nieuwegein kregen niet veel mee van de snelle arrestatie, die rond zes uur in de ochtend plaatsvond. Wel merkten ze het nodige van het vervolg daarop. Door de hele wijk reden politieauto’s af en aan en voor de portiek van de flat stonden zwaarbewapende agenten. Die waren ook duidelijk zichtbaar voor alle kinderen die tegen half negen in de ochtend naar school werden gebracht. 

Een man die de flat probeerde binnen te komen, maar de toegang werd geweigerd omdat hij er niet woont, vertelde tegen deze krant dat de zus van zijn vrouw in het bewuste appartement woont. ,,Zij woont daar alleen, wat moet de politie daar zoeken?” Wie er gearresteerd is, wil de politie niet zeggen, maar dat er iemand is opgepakt, staat wel vast.

Volledig scherm
© ANP

Buurtbewoners zeggen wel beter te weten. ,,Het barst hier van de criminelen. Goed dat ze hier schoon schip maken”, zegt een vader die zijn dochter naar school brengt. ,,Zo zie ik tenminste waar mijn belastinggeld heen gaat.”

Volledig scherm
In Nieuwegein vielen zwaarbewapende agenten de flat Kruisdistel binnen. © Koen Laureij
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland