Volledig scherm
Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek bij het carillon in de toren van de Sint Maartenskerk. © William Hoogteyling

Handtekeningenactie voor behoud van Tielse stadsbeiaardier en carillon richting duizend krabbels

TIEL - De petitie voor het behoud van stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek en het carillon in de Sint Maartenskerk, gaat richting de duizend steunbetuigingen. De teller van de online petitie, gecombineerd met twee opgehaalde lijsten, staat op zo’n 920 handtekeningen. Initiatiefnemer Vereniging Oudheidkamer Tiel en Omstreken hoopte op tussen de 450 en 1000 krabbels.

Dat meldt Bert van Setten, lid van de Oudheidkamer en aanstichter van de handtekeningenactie. De vereniging legde handtekeningenlijsten neer bij verscheidene ondernemers in de Tielse binnenstad; later kwam daar ook een online petitie bij. Bij zeker zeven ondernemers moeten de lijsten nog worden opgehaald.

20.000 euro besparen

Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek zit op de schopstoel door Tielse bezuinigingen. De stad moet in de toekomst jaarlijks 2 tot 2.5 miljoen besparen en wil de vaste aanstelling van de stadsbeiaardier schrappen. Daarmee is een besparing van 20.000 euro gemoeid: het salaris van Ruitenbeek, maar ook zaken als werkgeverslasten en andere kosten voor de bespelingen van het klokkenspel in de Sint Maartenskerk. 

Eerder sprak Ruitenbeek de angst uit dat er ook wordt bespaard op het onderhoud van het carillon. ,,Nu geef ik het door als er iets niet werkt. Als er niet op het carillon wordt gespaard en niemand ernaar omkijkt, loopt over een paar jaar alles vast.’’

‘Beiaardcultuur immaterieel erfgoed’

,,Onze actie heeft ook te maken met de beiaardcultuur’', liet aanstichter Van Setten eerder weten aan deze krant. ,,De UNESCO heeft de beiaardcultuur bestempeld als immaterieel erfgoed waar de gemeente een zorgplicht voor heeft. En het lijkt nu alsof die plicht wordt vergeten. De inkt van die UNESCO-verklaring is nog niet opgedroogd of zo’n beslissing komt langs.’’

Donderdag is er een inspraakavond over de Tielse bezuinigingen waar ook de Oudheidkamer haar zegje doet. De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging heeft een brief gestuurd met een pleidooi aan de gemeenteraad niet in te stemmen met het wegbezuinigen van Ruitenbeek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland