'Het is een hoop gesjouw en het wordt sowieso duurder'
TIEL - De eerste inloopavond over het nieuwe afvalsysteem in Tiel is druk bezocht. Het systeem van ondergrondse containers kan op veel scepsis van de inwoners rekenen. Hoge kosten en veel zwerfafval, is de voornaamste vrees.
Het is maandagavond druk in de hal van basisschool De Waayer in Passewaaij. Een gemengd gezelschap schrijft driftig vragen en grieven over het nieuwe afvalsysteem van Avri op de verstrekte formulieren.
Alle inwoners hebben een brief gekregen over de ondergrondse containers in hun wijk waar ze vanaf 2019 het restafval in moeten doen. De formulieren zijn voorzien van een nummer, op afroep mogen de bezoekers naar een andere ruimte om het gesprek met ambtenaren van Avri en de gemeente Tiel aan te gaan. Op deze manier worden deze avond zo'n 160 gesprekken gevoerd. Er volgen in Tiel nog vier van deze bijeenkomsten.
Gestraft
In de hal wordt het systeem met een gelaten onvrede besproken. ,,Je houdt het toch niet tegen", zegt Ramon van Donselaar. ,,Maar ik denk dat je met het huidige systeem en het stimuleren van scheiden meer bereikt. Nu gaan de tarieven omhoog en krijg je veel meer zwerfafval."
Ralph Brummelman is dezelfde mening toegedaan. ,,Ik doe al zoveel om goed te scheiden, het lijkt of je daar nu voor gestraft wordt", zegt hij.
Michael Buijs vindt de geplande container in zijn straat niets. ,,Krijgen we veel meer autoverkeer in ons straatje", vreest hij. ,,Mensen komen het op hoge snelheid nog even snel voor kantoor brengen. Moeten er drempels komen, krijgen we scheuren in het huis. En als hij stuk is zetten ze het ernaast, gaan de katten ermee aan de haal. Het wordt een bende."
Gemeentehuis
,,Ze hebben niet de juiste plaats gekozen", vindt ook centrumbewoner Cees Versteeg. ,,We hebben wat alternatieven gegeven. De praktijk zal moeten uitwijzen hoe het werkt, maar ik ben wel bang voor vuil dat bij de containers geplaatst wordt. We wonen gelukkig vlakbij het gemeentehuis. Dan zetten we het gewoon daar neer, daar woont niemand."
We dachten dat het er behoorlijk op zou kunnen gaan in Tiel, maar dat is niet zo
Andries Faber is een van de ambtenaren die de inwoners te woord staan. ,,Er is veel aanloop en het is redelijk ontspannen", constateert hij. ,,We kennen de discussie in Tiel en hadden gedacht dat het er behoorlijk op zou kunnen gaan, maar dat is niet zo." Hij probeert alle vragen en opmerkingen bevredigend te beantwoorden. ,,Veel mensen hebben opmerkingen over de plaats van de container: te ver of juist te dichtbij. We gaan goed kijken of we die nog moeten aanpassen, er kan altijd iets in zitten dat niet logisch is."
Bron
Met het nieuwe systeem gaan inwoners beter scheiden en dus minder restafval produceren, stelt Avri. Gert-Jan Kleijer gelooft daar niets van. ,,Mensen stoppen het onderin de groene container of ze rijden naar een afgelegen parkeerplaats om het te dumpen. Je moet het bij de bron aanpakken: de winkels en andere plekken waar het vandaan komt."
,,Het is een hoop gesjouw en het wordt sowieso duurder", vat Theo Janssen uit Ridderweide het nieuwe systeem samen. ,,Voor hen is het natuurlijk makkelijker en het bespaart kosten. Oudere mensen en allochtonen snappen er vaak niks van. Je krijgt nog meer zwerfafval in onze wijk."
,,Zulke zakjes en daar daar betaal je dan een euro voor", gebaart Rob Heijkamp die in de naastgelegen Hertogenwijk dezelfde problemen voorziet. ,,Dat wordt armoe. Het is nu al een zooitje. Mensen gaan dat niet doen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM7
Perenboer bouwt ‘slaapschuur’ voor zestig arbeiders: ‘Komt er mooi uit te zien’
Het lijkt op een klassieke boerenschuur met daarin zestig bedden voor arbeidsmigranten. Perenteler Matthijs Cornelissen wil bij zijn bedrijf, halverwege Tiel en Zoelen, iets goeds voor zijn medewerkers neerzetten. -
met video
Bestuurder gewond bij botsing auto met bedrijfsbus in Rijswijk
Bij een aanrijding maandagmiddag rond 15.40 uur tussen een auto en een bedrijfsbus op de N320 in Rijswijk (G.) is een bestuurder gewond geraakt. De automobilist is naar het ziekenhuis gebracht. -
PREMIUM
Westingang station open? NS en ProRail weigeren mee te betalen, stadsbestuur ziet het niet zitten
NS en ProRail houden voet bij stuk: de spoorbedrijven weigeren geld te steken in een heropening van de westelijke tunnelingang van station Nijmegen. Ook het stadsbestuur ziet een snelle heropening niet zitten, na nieuwe gesprekken erover. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Wat er ook wordt gekozen, er kan straks gewoond worden in het ‘gemeentepaleis’ van Maurik
Voor de ombouw van het Burense gemeentehuis in Maurik naar een appartementencomplex zijn nog twee scenario’s in beeld. Op termijn komen er 20 of 42 appartementen in het pand, dat bij velen bekend staat als gemeentekasteel of gemeentepaleis.
-
Zes vrijstaande huizen op nieuw landgoed in Erichem? Dan ter compensatie wel veertien goedkope huizen elders
Er komen zes vrijstaande huizen op het nieuwe landgoed Peerenbosch in Erichem. Omwonenden hebben geen bezwaar tegen de plannen hiervoor. Voorwaarde is wel dat er elders in Erichem ter compensatie veertien goedkopere woningen worden gebouwd. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ. Zwitser
Fred
Lauwe
Tineke van der Galien
japioooo