Volledig scherm
© Eveline Van Elk

'Het is moeilijk om je Avri-jas nog aan te trekken'

GELDERMALSEN - Mensen van de buitendienst van Avri lijden onder de weerstand tegen veranderingen in het Rivierenlandse afvalbeleid. De Geldermalsense uitvoeringsorganisatie meldt dat de medewerkers in hun werk op straat en hun privé leven regelmatig op onplezierige en bedreigende wijze worden aangesproken.

Aanleiding is de geplande invoering van het systeem van omgekeerd inzamelen met hoofdzakelijk ondergrondse containers. Dit betekent dat de meeste Rivierenlanders hun restafval vanaf volgend jaar zelf naar zo'n ondergrondse container moeten brengen, tegen een tarief dat 2,6  keer hoger ligt dan het huidige tarief. Ook voor mensen in het buitengebied die hun container nog kunnen houden, gaan de tarieven voor restafval met deze factor omhoog. Het basistarief blijft gelijk. 

De bedoeling is om de hoeveelheid restafval per inwoner terug te brengen van 120 naar 60 kilo. Avri haalt dan de herbruikbare grondstoffen aan huis op. Tegen deze plannen is grote weerstand, en dat merken de medewerkers van Avri. ,,Ze krijgen te maken met allerlei termen en gebaren", vertelt directeur Erik de Vries. ,,Het is moeilijk op feestjes en op straat om je Avri-jas nog aan te trekken."

Misvattingen

Er heersen volgens De Vries veel misvattingen  over de organisatie. ,,Wij zijn geen commercieel bedrijf maar ambtenaren die hun best doen voor de samenleving. We maken geen winst en de afvalstoffenheffing is ook alleen daarvoor bestemd. We zijn een uitvoeringsdienst van de gemeenten. Die bepalen wat er gebeurt. De mensen die het huisvuil ophalen kunnen er al helemaal niets aan doen."

Volgens voorzitter van het bestuur van de tien Avri-gemeenten, Laurens Verspuij, zijn verhalen over een sterke verhoging van de tarieven ongegrond. Doordat mensen in gemeenten met dit systeem gemiddeld minder dan de helft van het restafval gaan aanbieden, zouden de kosten maar licht stijgen. ,,Als je normaal scheidt, kom je uit op 204 euro. Dat is een stijging van 5 euro."

Nascheiden

Desondanks komen er dagelijks bezwaren binnen tegen het nieuwe systeem. De nieuwe coalitie in Tiel heeft aangekondigd de invoering ervan niet te zullen accepteren. De partijen willen een onderzoek naar het eerst ophalen en dan scheiden van het afval, het zogenoemde nascheiden.

Avri stelt dat de ingediende zienswijzen op inhoud worden beoordeeld en dat dit kan leiden tot aanpassingen in het beleid. Een systeem van nascheiden is al eerder afgevallen. Hiermee kunnen volgens Avri de door de gemeenten gestelde doelen niet worden gehaald. ,,Uit onderzoek blijkt dat gemeenten die nascheiden, en daarvoor de best beschikbare installaties gebruiken, nog altijd niet lager komen dan ongeveer 120 kg restafval", stelt een woordvoerder. ,,Bovendien liggen de kosten bij die gemeenten hoger. Alle koplopers in Nederland met betrekking tot afvalscheiding zijn gemeenten die afval aan de bron scheiden."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland