Restaurant Olijf sluit per direct de deuren. Zoë van Hesteren overlegt telefonisch wat te doen met de verse producten.
Volledig scherm
Restaurant Olijf sluit per direct de deuren. Zoë van Hesteren overlegt telefonisch wat te doen met de verse producten. © Foto Raphael Drent

Horeca dicht, wat te doen met het eten?

TIEL - Het zat er aan te komen, maar gisteren om 18.00 uur moesten cafés en restaurants sluiten. Casper van Hesteren voelde de bui al hangen en sloot een paar uur eerder.

Het is rond drie uur als Casper van Hesteren het besluit neemt. Zijn twee restaurants en café gaan dicht. En wel meteen. Hij heeft geen zin om te wachten op Den Haag, dat even later ook komt met het besluit om alle horeca te sluiten. 

Voorgevoel

,,Ik had al een voorgevoel en het zat me ook zaterdag al niet echt lekker’’, bekent de eigenaar van de restaurants Jus en Olijf en café De Beurs in het centrum van Tiel. ,,Een van de redenen was dat onze bezoekers voor een groot deel tot de risicogroep horen. Je zag ook zaterdag al dat de mensen relatief kort bleven. Dat gaf me al een dubbel gevoel. En zondagmiddag wist ik het ineens. We gaan dicht.’’

Met een vooruitziende blik had Van Hesteren vrijdag al niet te veel etenswaren ingekocht. Maar desalniettemin bleef hij met de nodige dingen zitten. 

Voedselbank of invriezen

,,We koken alles vers, dus we hebben geen complete maaltijden die we kunnen invriezen. Wel hebben we dat kunnen doen met kleine hoeveelheden.’’ Maar wat te doen met de verse waren? ,,We hebben geïnformeerd bij de voedselbank, maar die konden daar nu niets mee. Een van onze medewerkers is nu aan het uitzoeken of een zorgcentrum het niet kan gebruiken.’’ Een klein deel van de toch al kleine voorraad verdwijnt met pijn in het hart in de kliko.’’

Van Hesteren krijgt een hoge bloeddruk van de situatie. ,,Het is zo bizar. Je hebt helemaal nergens invloed op. Dat maakt het lastig handelen. Nu maar hopen dat de juiste besluiten zijn genomen.’’

Vier besmettingen Neder-Betuwe

Ziekenhuis Rivierenland maakte vorige week al bekend dat geplande opnames en operaties worden uitgesteld als dat medisch verantwoord is om zo ruimte te maken voor coronapatiënten. Daarvan lagen er gisteren twee van in het ziekenhuis.

Voor de bezoekers verandert er veel. Zo is er nog maar een uur bezoek per dag. En voor een persoon per patiënt. Coronapatiënten in Rivierenland komen uit de gemeenten Neder-Betuwe (vier), Tiel (drie), West Betuwe (drie), Buren (twee) en Culemborg (twee).

Opheusden was uitgestorven

De kerken in Rivierenland gaven massaal gehoor aan de oproep om de diensten via een livestream uit te zenden. Opheusden was gisterochtend uitgestorven. De kerkgangers die normaal gesproken het straatbeeld domineren lieten zich niet zien. Slechts een klein aantal gelovigen ging daadwerkelijk te kerk. De parkeerterreinen bij alle drie de grote kerken van het dorp bleven angstvallig leeg.

Kerkdorp Opheusden was gisteren uitgestorven.
Volledig scherm
Kerkdorp Opheusden was gisteren uitgestorven. © DG

Rivierenland