Volledig scherm
Werelds koken bij Dynamiek, een van de eerste activiteiten die SamenWel! promootte op haar site. © Foto Raphael Drent

Hulp voor gelukkiger leven laaggeletterden in Rivierenland

TIEL - Een gezonder en gelukkiger leven voor inwoners van Rivierenland die laaggeletterd zijn. Dat is het doel van SamenWel!. Het samenwerkingsverband begon als proef, maar de organisaties erachter hebben nu besloten dat het definitief doorgaat.

Quote

Het is ook een stok achter de deur. Als je niet komt is er altijd wel iemand die later vraagt: waar was je?

Annet Roose, Bibliotheek Rivierenland

Laaggeletterdheid of functioneel analfabetisme brengt allerlei problemen met zich mee. Inwoners hebben meer kwalen, zijn minder gelukkig, hebben minder vaak werk en hebben juist vaker schulden.

Om aan hun gezondheid iets te doen, zijn de GGDZiekenhuis Rivierenland en de Bibliotheek Rivierenland enkele jaren geleden Samenwel! begonnen. Het initiatief loopt in Tiel, Neder-Betuwe, West Betuwe, Culemborg, Druten, Maasdriel, West Maas en Waal en Zaltbommel. 

Gezonder eten en meer bewegen

Volgens Annet Roose van Bibliotheek Rivierenland is het heel belangrijk dat SamenWel! structureel doorgaat. ,,Dit kan net het duwtje zijn dat mensen nodig hebben om gezonder te leven.’’

Bezoekers van de site of Facebook kunnen op een toegankelijke, eenvoudige manier informatie krijgen over sporten, ontspanning en gezond koken. Op deze manier eten ze gezonder en bewegen ze meer, is de gedachte. Daarnaast is het van belang dat inwoners dingen met elkaar doen, wat weer goed is tegen eenzaamheid. ,,Het is ook een stok achter de deur’’, zegt Roose. ,,Als je niet komt is er altijd wel iemand die later vraagt: waar was je?’’

Ten minste 300 activiteiten

Op filmpjes zijn stads- en streekgenoten te zien, die samen eten of ontspannen en vertellen hoe dat hun gezondheid verbetert. Daarnaast is er een lijst met activiteiten  in de buurt waar belangstellenden aan mee kunnen meedoen. 

Deze worden niet speciaal georganiseerd voor SamenWel!, maar het zijn bestaande activiteiten, gehouden door diverse organisaties, zoals sportclubs, welzijnsinstellingen, vrijwilligersverenigingen en zorgorganisaties.

Uiteindelijk moeten inwoners jaarlijks kunnen kiezen uit ten minste 300 activiteiten van in ieder geval 110 aanbieders. Niet alleen op de eigen website worden de activiteiten gepromoot, maar ze zijn ook te zien op beeldschermen in de wachtkamers van het ziekenhuis en in ieder geval 50 andere zorglocaties. 

Begrijpelijke manier

Hoeveel mensen er dankzij SamenWel! actief zijn geworden, kan Roose niet zeggen. ,,Er zijn natuurlijk meer manieren waarop ze van activiteiten kunnen horen. Maar het is belangrijk dat mensen op een begrijpelijke manier kunnen horen wat er te doen is.’’ 

Nu het project blijft, wil ze de komende jaren eraan werken dat er meer aanbod komt en meer mensen weten van SamenWel!.  Om dat te bereiken, wordt er contact gelegd met onder anderen zorgorganisaties en werkgevers, zodat die het platform kunnen bespreken met hun patiënten of werknemers. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland