De cast van ID 2 punt 0.
Volledig scherm
De cast van ID 2 punt 0. © Foto Raphael Drent

Idem Dito komt eraan in Tiel: ‘Spel, zingen, dansen, alles is te gek’

TIEL - Idem Dito, de tweejaarlijkse musicalproductie van alle Tielse basisscholen, komt eraan. Nummer tien alweer. De cast presenteerde zich woensdag bij Zinder in 'echte ID-shirts'.

Bijna zeventig kinderen van zestien van de twintig Tielse basisscholen werken al maandenlang aan de inmiddels tiende Idem Ditoproductie: ID 2 punt 0. Een eigentijdse voorstelling met allerlei sprookjesachtige personages en een handjevol bekende 'Tielenezen'.

Vijf keer in de schouwburg

Alle kinderen uit groep 7 en 8 van de Tielse basisscholen krijgen al sinds 1995 om het jaar de mogelijkheid mee te doen aan Idem Dito. En wie meedoet, schittert maar liefst vijfmaal in de plaatselijk schouwburg Agnietenhof in een sprankelende musical.

Al voor de zomervakantie van 2019 konden kinderen auditeren voor ID 2 punt 0 en, in september zijn in Zinder de wekelijkse repetities begonnen. Matthijs Boin (11) uit Kapel-Avezaath - die momenteel in groep 7 van De Hoge Hof zit - is een van de in het totaal 67 kinderen, die aan de jongste Idem Ditoproductie meedoen. ,,Ik speel een waterwezen: Aquaman, een van de lievere figuren.”

Spel, zingen en dansen

Matthijs zegt 'alles' leuk te vinden als het om Idem Dito gaat: ,,Het spel, het zingen, het dansen: allemaal even te gek. Ook is het heel leuk dat je door dit project allerlei kinderen van andere scholen leert kennen; ik heb ook al een paar nieuwe vrienden gemaakt.”

Al vanaf het begin heeft Idem Dito als doel gehad kinderen kennis te laten maken met het fenomeen theater. Als speler in een musical, maar ook als bezoeker: alle leerlingen uit groep 7 en 8 van alle twintig Tielse basisscholen gaan namelijk steevast de voorstelling bekijken.

Matthijs Boin maakt zich nog geen zorgen over de uitvoeringen: ,,Al zal ik vast wel een beetje last van plankenkoorts krijgen als het zover is.”

Quote

Het spel, het zingen, het dansen: allemaal even te gek. Ook is het heel leuk dat je door dit project allerlei kinderen van andere scholen leert kennen

Matthijs

‘Een nieuwe look’

De vijf uitvoeringen staan 17, 18 en 19 juni op de kalender: vier voorstellingen voor klasgenoten en tot slot 'een gala-finale' voor ouders, vrienden en andere belangstellenden. Tot die tijd treedt de cast een paar keer naar buiten, onder meer met een lied tijdens Tiel Pakt Uit op 4 april. 

Ook afgelopen woensdag was de jongste ID-club te zien: tijdens 'een persmoment' toonden de spelers en het creatieve team zich in 'echte ID-shirts'.

Productieleider Ingrid Zaaijer: ,,Dankzij een paar nieuwe, grote sponsors konden we eindelijk weer een eigen shirts laten maken. Met een gloednieuw algemeen Idem Ditologo en een verwijzing naar de nieuwe voorstelling. Een nieuwe look met frisse kinderkleuren: rood en blauw.”

Enthousiast

Ook regisseuse en tekstschrijfster Minke van Hoof was woensdag in een 'kekke ID-shirt' gehuld. ID 2 punt 0 wordt 'haar vierde Idem Dito’.

,,We zijn al maanden bezig en het gaat het hartstikke goed. Meteen al was iedereen enthousiast en werden de schouders eronder gezet. Dat was de afgelopen drie keer ook al het geval, maar deze groep heeft op bepaalde manier iets extra's. Deze kids zijn echt enorm gedreven, gaan opvallend goed met elkaar om en er zitten dit keer echt een paar uitblinkertjes bij, zowel qua zang als qua spel.”

Rivierenland